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Construction of a new cooking system for food service and manufacturing control

Research Project

Project/Area Number 17K00945
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionFukuyama University

Principal Investigator

ISHII Kayoko  福山大学, 生命工学部, 教授 (20462070)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 近藤 寛子  福山大学, 生命工学部, 講師 (20509252)
鴻池 優佳  福山大学, 生命工学部, 助手 (60826387)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2017: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Keywords給食経営管理 / 調理学 / 新調理システム / 食品の味 / 特定給食施設 / 凍結含浸法 / おいしさの評価付 / 生産工程 / 調理品の物性 / 介護食 / 品質管理 / 栄養学
Outline of Final Research Achievements

With the goal of standardizing and optimizing the feeding business, we set up a system that can be used at the feeding site. The conventional cooking method (cook serve) and the new cooking system (cook chill, new cook chill) were investigated and compared in an actual facility. As a result of the meal cost, the monthly total per 100 meals was about 600,000 yen for cook serve, about 600,000 yen for cook chill, and about 850,000 yen for new cook chill. The advantage of the new cooking is that it eliminates the need for early delivery, uniforms the work time, and makes it possible to do what is planned according to the manual, making it hygienic. Problems with capital investment and running costs were also identified.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

給食施設では、多種多様な食事形態や食事内容を決められた時間内に製造しなければならない。現在、労働人口の減少から調理従事者の慢性的な人手不足が起こっており、調理作業等の効率化も進んでいないことも挙げられる。この研究では費用面、作業面などの問題を抽出し、食事の味についても検討した。効率的な作業と美味しさなどの両立を目指した近い将来の給食提供を示唆した。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2020 2019 2018 2017

All Presentation (13 results)

  • [Presentation] 魚の美味しさの評価付けの研究2020

    • Author(s)
      石井香代子、鴻池優佳、近藤寛子、有瀧真人
    • Organizer
      第27回広島県栄養改善学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 冷凍とろろ(ダイジョ・ツクネイモ)の冷凍保存中の品質変化に関する研究2019

    • Author(s)
      近藤寛子、石井香代子、高橋知佐子、渕上倫子
    • Organizer
      日本調理科学科2019年度大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 広島県の家庭料理 副菜の特徴-副菜にみる地域特性-2019

    • Author(s)
      渡部佳美、石井香代子、他15名
    • Organizer
      日本調理科学科2019年度大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 給食施設における新調理システムの効果2019

    • Author(s)
      石井香代子
    • Organizer
      給食管理者等研修会(笠岡市)
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 凍結含浸法を用いた食品の軟化2019

    • Author(s)
      鴻池優佳、石井香代子
    • Organizer
      第26回広島県栄養改善学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 食事摂取向上を目指した調理法の改善と入居者の身体状況の変化2018

    • Author(s)
      石井香代子、近沢沙季、高田美洋
    • Organizer
      第16回日本予防医学会学術総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 凍結含浸法に依る動物性食材の変化2018

    • Author(s)
      石井香代子、近藤寛子、鴻池優佳、渕上倫子、高橋知佐子
    • Organizer
      一般社団法人日本調理科学会平成30年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 凍結含浸法で調理した野菜の物性等の研究2018

    • Author(s)
      石井香代子、鴻池優佳、近藤寛子、
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 高圧力を利用したユズマーマレードに関する研究-処理時間による比較-2017

    • Author(s)
      近藤寛子、髙橋知佐子、石井香代子、渕上倫子
    • Organizer
      一般社団法人日本調理科学会平成29年度大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 広島県の家庭料理 おやつの特徴2017

    • Author(s)
      渡部佳美、石井香代子ほか17名
    • Organizer
      一般社団法人日本調理科学会平成29年度大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 調理法の改善と入居者の身体状況の変化について2017

    • Author(s)
      塚元沙季、今川京子、石井香代子
    • Organizer
      2017年日本栄養改善学会 第13回中国支部学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 凍結含浸法における動物性食品(サバ等)の物性等の研究2017

    • Author(s)
      石井香代子、塚元沙季
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 凍結含浸法における野菜の物性等の研究2017

    • Author(s)
      石井香代子、笹山敬太、木原沙絵、近藤寛子、今川京子
    • Organizer
      第13回日本給食経営管理学会学術総会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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