• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Relationship between the living habits and the bowel habits, the individual constitution and intestinal microbiota of junior high school students in Fukuoka and Okinawa prefectures.

Research Project

Project/Area Number 17K00947
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionNakamura Gakuen College

Principal Investigator

Minari Yoshimi  中村学園大学, 栄養科学部, 特任教員(教授) (60239324)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 徳井 教孝  中村学園大学, 薬膳科学研究所, 教授 (50207544)
御手洗 早也伽  中村学園大学, 栄養科学部, 助教 (60761517)
熊谷 奈々  中村学園大学, 栄養科学部, 講師 (70552983)
入来 寛  中村学園大学, 栄養科学部, 助教 (70738575)
酒見 康廣  中村学園大学短期大学部, キャリア開発学科, 教授 (90124130)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords中学生 / 生活習慣 / 排便習慣 / 栄養素摂取 / 腸内細菌叢 / 食育指導書 / 福岡県 / 沖縄県 / 体質 / 食育
Outline of Final Research Achievements

In this study, we evaluated the intestinal microbiota to provide scientific evidence about the reality of living habits, bowel habits and eating habits of junior high school students in Fukuoka and Okinawa prefectures. Compared with the pupils in Fukuoka and Okinawa prefectures, the students had excess fat and salt equivalents, and were deficient in protein, carbohydrate, dietary fiber, calcium, iron, and vitamin A. Dietary education on nutritional intake corresponding to personalized is thought to be important. It was suggested that the number of species of intestinal bacteria is related to eating vegetables consciously, having defecation time in the morning, and dietary fiber intake.
Based on those results, we created a dietary education guide booklets for dietary education and distributed it to schools in Fukuoka and Okinawa prefectures. We hope that the results of this research and dietary education guide booklets will contribute to the promotion of children's health.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

人を対象とした腸内細菌と食物繊維に関する疫学研究や、児童と生徒における食物繊維の必要量に関する報告や腸内細菌叢と食習慣や生活習慣に関する報告は極めて少ないことから、本研究は腸内細菌叢と食物繊維の関連性および食物繊維の必要量を設定するための基礎データとなる。また、中学生に食教育を行いその効果の評価に関する報告は少ないことから、本研究の調査結果から問題点を抽出し、改善のための食教育を構築するために、行動変容のプリシード・プロシードモデルとアメリカ健康財団が開発したKnow Your Bodyプログラムを取り入れた食育プログラムを開発し評価することで、子ども達の健康増進に寄与することが期待できる。

Report

(7 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (61 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 Other

All Journal Article (18 results) (of which Peer Reviewed: 17 results) Presentation (35 results) (of which Int'l Joint Research: 7 results) Book (6 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Nurtritional approach strategies for dementia prevention2023

    • Author(s)
      Noritaka Tokui, Hiro Iriki, Sayaka Mitarai, Nana Kumagai, Yoshimi Minari
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 15 Pages: 15-22

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 福岡県上毛町の郷土食・行事食・儀礼食の伝承に関する実態調査2023

    • Author(s)
      入来寛、三成由美、熊谷奈々、大仁田あずさ、御手洗早也伽、向坂幸雄、寺師美里、岡崎浩、徳井敎孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 15 Pages: 23-32

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 福岡県上毛町の郷土食・行事食・儀礼食の伝承に関する実態調査2023

    • Author(s)
      能口健太、三成由美、熊谷奈々、御手洗早也伽、新原千央、竹田百合子、入来寛、森田哲朗、徳井敎孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 15 Pages: 33-43

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] What is a plant-based diett?2022

    • Author(s)
      Noritaka Tokui, Hiro Iriki, Nana Kumagai, Sayaka Mitarai, Takeshi Nakamura, Tetsurou Morita, Yoshimi Minari
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 14 Pages: 7-14

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 保育所幼児と保護者における栄養摂取状況と生活習慣の関連2021

    • Author(s)
      御手洗 早也伽,三成 由美,香田 夏生,矢野 亮子, 大仁田 あずさ,入来 寛,新原 千央,徳井 敎孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 14 Pages: 15-24

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 沖縄県離島の高校生のための食事指導書の開発2021

    • Author(s)
      新原千央,三成由美,熊谷奈々,御手洗早也伽,中石愛里奈,船橋彩,須摩美咲樹,中島実里,古堅守,徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 14 Pages: 25-36

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Factors for using recipe booklets with high dietary fiber content among the general population2021

    • Author(s)
      Noritaka Tokui, Hiro Iriki, Yoko Miyahara, Yoshimi Minari
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 13 Pages: 15-20

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 中国における保育所幼児の栄養摂取状況と生活習慣が腸内細菌叢に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      邱奕慧, 三成由美, 向坂幸雄, 入来寛, 熊谷奈々, 御手洗早也伽, 徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 13 Pages: 21-33

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 調理実習科目におけるweb授業形態の組み合わせと効果-COVID19感染拡大への対応と展望-2021

    • Author(s)
      向坂幸雄, 熊谷奈々, 入来寛, 宮原葉子,御手洗早也伽, 能口健太, 下川愛子, 新原千央, 徳井教孝, 三成由美
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 13 Pages: 35-40

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Relationship between taste and CO2 emissions in rice and soup cooking methods with different heating profile2019

    • Author(s)
      Minari Y, Mitarai S, Yamamoto K, Shimakawa N, Hayashi H, Tokui N
    • Journal Title

      EATOLOGY STUDY NO.3 SDGs AND FOOD PROBLEMS

      Volume: 3 Pages: 144-168

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 在宅高齢者の健康モデル食としての日本型薬膳メニューの開発2019

    • Author(s)
      入来寛, 野上早紀, 川端美穂, 藤原歩美, 寺師美里, 向坂幸雄, 三成由美, 徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 11

    • NAID

      130007479354

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 20歳代女性におけるDietary Approach to Stop Hypertension(DASH)食を基本とした体質別日本型薬膳メニューの開発2019

    • Author(s)
      御手洗早也伽、熊谷奈々、磯田愛心、石島玲華、賀來倫子、三成由美、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 11

    • NAID

      120006766201

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 保・小・中家庭における伝統的食文化に対する意識調査から考える領域「環境」での食育指導2019

    • Author(s)
      向坂幸雄, 入来寛, 徳井教孝, 三成由美
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 11

    • NAID

      120006766202

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 成人期女性における日本型薬膳メニュー開発と評価2018

    • Author(s)
      熊谷奈々、三成由美、入来寛、御手洗早也伽、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 23-33

    • NAID

      120006545514

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 保育所乳幼児の家庭における食料在庫状況調査2018

    • Author(s)
      入来寛、三成由美、御手洗早也伽、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 13-21

    • NAID

      120006545513

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 加熱特性の異なる米飯調理方法の嗜好性とCO2排出量の関係2018

    • Author(s)
      御手洗早也伽、三成由美、入来寛、山本克也、嶋川成浩、林秀之、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 35-40

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食物繊維口含有米と健康寿命延伸2018

    • Author(s)
      徳井教孝、向坂幸雄、入来寛、御手洗早也伽、熊谷奈々、三成由美
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 5-11

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 加熱特性の異なる玄米調理方法の嗜好性とCO2排出量の関係2017

    • Author(s)
      御手洗早也伽、三成由美、入来寛、山本克也、嶋川成浩、林秀之、徳井教孝
    • Journal Title

      日本食生活研究誌

      Volume: 37 Pages: 1-7

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 女子大学生におけるSDGs(Sustainable Development Goals 持続可能な開発目標)やPlant-Based Food(植物由来食品)に関する意識と実態についての調査2022

    • Author(s)
      能口健太、御手洗 早也伽、新原 千央、竹田 百合子、入来 寛、熊谷 奈々、三成 由美、徳井 敎孝
    • Organizer
      第65回食生活学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 米粉パンの製法の違いが食味や携帯に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      熊谷奈々、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      第65回食生活学会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 地域の特徴 -農業、漁業との関わり―2022

    • Author(s)
      八尋美希,山本亜衣,秋永優子,楠瀬千春,松隈美紀,入来寛,御手洗早也伽,仁後亮介,熊谷奈々,吉岡慶子,猪田和代,三成由美
    • Organizer
      日本調理科学会2022年度大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 行事食 SDGsにつながる地域の正月料理とお盆の料理2021

    • Author(s)
      松隈美紀、入来寛、御手洗早也伽、仁後亮介、熊谷奈々、吉岡慶子、山本亜衣、猪田和代、秋永優子、楠瀬千春、八尋美希、三成由美
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 調理実習におけるCOVID-19感染防止を考慮した授業方法の構築と評価2021

    • Author(s)
      熊谷奈々、三成由美、宮原葉子、入来寛、御手洗早也伽、能口健太、下川愛子、新原千央、向坂幸雄、徳井敎孝
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 植物性食品を使った日本型薬膳の新しい食の開発とその評価2021

    • Author(s)
      山本晴子、三成由美、入来寛、熊谷奈々、御手洗早也伽、中村毅、森田哲朗、徳井教孝
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] F市内の女子中学生・高校生における食育指導書の作成2021

    • Author(s)
      入来寛、三成由美、熊谷奈々、御手洗早也伽、萩尾久美子、大仁田あずさ、向坂幸雄、徳井教孝
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅高齢者のためのコンビニ食品を使った時短メニュー開発の試み2020

    • Author(s)
      入来寛、三成由美、児玉美夏、熊谷奈々、山本克也、嶋川成浩、林秀之、徳井教孝
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] PDCAサイクルを構成する沖縄県離島中学生のための食事指導書の作成2020

    • Author(s)
      熊谷奈々、三成由美、新原千央、入来寛、大仁田あずさ、徳井敎孝
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] コロナ禍における調理実習へのweb授業の導入と評価2020

    • Author(s)
      向坂幸雄、宮原葉子、御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、徳井教孝、三成由美
    • Organizer
      日本食生活学会第61回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 福岡市内の中学・高校の女子学生における栄養と生活習慣調査(2)ー生活習慣と排便習慣、1週間の排便記録調査の実態ー2020

    • Author(s)
      宮原葉子、向坂幸雄、御手洗早也伽、萩尾久美子、平林千聖、堀江美桜、大仁田あずさ、三成由美、徳井教孝.
    • Organizer
      日本食生活学会第61回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 福岡市内の中学・高校の女子生徒における栄養・生活習慣調査(1)~食生活調査と栄養摂取状況の実態~2020

    • Author(s)
      御手洗早也伽、萩尾久美子、江浦了香、三好佳奈、井出口陽、宮原葉子、向坂幸雄、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本食生活学会第61回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 ―地域の旬の食材を活かした副菜-2019

    • Author(s)
      宮原 葉子, 三成 由美, 松隈 美紀, 吉岡 慶子, 猪田 和代, 山本 亜衣, 秋永 優子, 楠瀬 千春, 八尋 美希, 熊谷 奈々, 入来 寛, 御手洗 早也伽, 仁後 亮介
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 通所リハビリテーション施設に通う高齢者の食習慣と腸内細菌叢に関する断面調査2019

    • Author(s)
      寺師 美里, 入来 寛, 大仁田 あずさ, 山本 克也, 嶋川 成浩, 林 秀之,三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 福岡県農村地域と沖縄県離島の児童・生徒における食生活習慣と食品摂取と腸内細菌叢に関する疫学調査2019

    • Author(s)
      山本 彩織, 御手洗 早也伽, 熊谷 奈々, 向坂 幸雄, 宮原 葉子, 三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 通所リハビリテーション施設に通う高齢者の生活習慣と排便習慣と腸内細菌叢に関する断面調査2019

    • Author(s)
      入来 寛, 寺師 美里, 山本 克也, 嶋川 成浩, 林 秀之, 三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      第66回栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 福岡県農村地域と沖縄県離島の児童・生徒における生活習慣と腸内細菌叢に関する疫学調査2019

    • Author(s)
      熊谷 奈々, 山本 彩織, 御手洗 早也伽, 宮原 葉子, 三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      第66回栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 福岡県農村地域と沖縄県離島の児童・生徒における栄養摂取状況と腸内細菌叢に関する疫学調査2019

    • Author(s)
      御手洗 早也伽, 山本 彩織, 熊谷 奈々, 宮原 葉子, 三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      第66回栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 福岡と上海における保育所幼児の食生活の比較2018

    • Author(s)
      大仁田あずさ、宮原葉子、御手洗早也伽、入来寛、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会九州支部学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅高齢者の健康モデル食としての日本型薬膳メニューの開発2018

    • Author(s)
      入来寛、寺師美里、御手洗早也伽、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 保育所保護者の食生活習慣・栄養摂取状況と排便習慣との関連2018

    • Author(s)
      御手洗早也伽、宮原葉子、入来寛、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 保育所保護者の生活習慣・栄養摂取状況と腸内細菌叢との関連2018

    • Author(s)
      宮原葉子、御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 日本の保育所幼児と保護者における栄養・生活習慣と腸内細菌叢との関連2018

    • Author(s)
      香田夏生、御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、向坂幸雄、山本克也、林秀之、嶋川成浩、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本食生活学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] The comparison of nutrition intake by nursery infants between Japan and China2018

    • Author(s)
      Yoshimi Minari、Sayaka Mitarai、Nana Kumagai、Hiro Iriki、Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Healthy menu development based on traditional Chinese medicine for young adults for “the 100 year life2018

    • Author(s)
      Hiro Iriki、Yoshimi Minari、Sayaka Mitarai、Nana Kumagai、 Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] The comparison of nutritional intake and gut flora2018

    • Author(s)
      Sayaka Mitarai、Yoshimi Minari、Hiro Iriki、Yukio Sakisaka、Natuki Kouda、Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Healthy menu development for the elderly incorporating Chinese medicated diets for “the 100-year life”2018

    • Author(s)
      Misato Terashi、Yoshimi Minari、Hiro Iriki
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] The relationship in infants at a nursery center between dietary intake and gut microbiota in Japan2018

    • Author(s)
      Saori Yamamoto、Yoshimi Minari、Sayaka Mitarai、Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] COMPOSITION RATIO OF GENUS BIFIDOBACTERIUM IN THE GUT MICROBIOTA OF KINDERGARTEN CHILDREN IN CHINA2018

    • Author(s)
      Yukio Sakisaka、Y Minari、S Mitarai、H Iriki、N Kumagai、X Wang、C Chen、 N Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] EFFECT OF FUNCTIONAL RICE INTAKE ON BIFIDOBACTERIUM OF THE HUMAN GUT:A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL2018

    • Author(s)
      N Tokui、H Iriki、S Mitarai、N Kumagai、Y Minari
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 保育所保護者の食生活習慣、排便習慣と腸内細菌叢との関連2017

    • Author(s)
      入来寛、御手洗早也伽、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会九州支部学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 災害時におけるメニュー提供のための食材ツールとそのメニュー開発2017

    • Author(s)
      御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、川島年生、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会九州支部学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 管理栄養士のための災害時メニュー開発とそのツールの作成2017

    • Author(s)
      入来寛、御手洗早也伽、熊谷奈々、山本克也、林秀之、嶋川成浩、宮原葉子、向坂幸雄、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 妊娠中の低栄養が出生後の児の栄養補給系(小腸)に及ぼす影響に関する三次元的解析2017

    • Author(s)
      熊谷奈々、三成由美、藤田守
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 保育所幼児の栄養摂取実態と腸内細菌叢2017

    • Author(s)
      山本彩織、入来 寛、向坂幸雄、御手洗早也伽、矢野亮子、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Book] 平成30年度学校栄養教育論Ⅰ2018

    • Author(s)
      三成由美、田中昌子、徳井教孝、筒井恵子、萩尾久美子、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      186
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] 平成30年度学校栄養教育論Ⅱ2018

    • Author(s)
      三成由美、徳井教孝、萩尾久美子、田中昌子、筒井恵子、熊谷奈々、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      104
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] 福岡県教育職員免許法認定講習 20182018

    • Author(s)
      三成由美、田中昌子、徳井教孝、筒井恵子、萩尾久美子、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      186
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] 福岡県教育職員免許法認定講習 20182018

    • Author(s)
      三成由美、徳井教孝、萩尾久美子、田中昌子、筒井恵子、熊谷奈々、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      104
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] 平成29年度学校栄養教育論Ⅰ2017

    • Author(s)
      三成由美、田中昌子、徳井教孝
    • Total Pages
      186
    • Publisher
      わいわい企画
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Book] 平成29年度学校栄養教育論Ⅱ2017

    • Author(s)
      三成由美、田中昌子、大和孝子、萩尾久美子、徳井教孝
    • Total Pages
      104
    • Publisher
      わいわい企画
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Remarks] 薬膳科学研究所

    • URL

      http://www.nakamura-u.ac.jp/research/yakuzen/

    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Remarks] 薬膳科学研究所

    • URL

      http://www.nakamura-u.ac.jp/research/yakuzen/about.html

    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2024-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi