• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Risk assessment of unrecognized crustacean allergens.

Research Project

Project/Area Number 17K00953
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionFisheries Research and Education Agency

Principal Investigator

Usui Masakatsu  国立研究開発法人水産研究・教育機構, 水産大学校, 准教授 (50399656)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywordsトロポミオシン / 甲殻類アレルギー / 魚類寄生性甲殻類 / 食用昆虫 / リスク管理 / エビアレルゲン / 汎甲殻類 / エビアレルギー / ウオノエ / 食物アレルギー / 甲殻類 / 昆虫
Outline of Final Research Achievements

We investigated the tropomyosin concentration as a crustacean allergy risk factor, for fish parasitic crustaceans and edible insects. As a result, it was clarified that shrimp tropomyosin-like proteins exist in the fish worms that parasitize in the oral cavity of fish, their cooked products, and edible insects, and that these concentrations were higher than those required by the labeling of specific raw materials. Furthermore, LC-MS/MS analysis of a tropomyosin-like protein purified from the fish worms that parasitize in yellowback seabream proved that this protein is tropomyosin.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食のグローバル化と食資源不足が同時進行する現在から未来においては,事故や事象に先行した新規・希少食材のリスク管理が必要である。本研究で明らかとなった汎甲殻類における甲殻類型トロポミオシンの存在と含有量は、寄生甲殻類や昆虫食に潜む甲殻類アレルギーリスクを科学的に裏付けとなるもので、この知見をもとに甲殻類の誤食防止や昆虫由来食材の汎用化などの未来に予測されるアレルギーリスクを軽減することが可能となると考える。食物アレルギー対策は,国民の食と健康に関わる最重要課題の一つであり続けるため,知見を増やし国民へ詳細な情報を提供することは食品研究分野が担うべき必須業務と考える。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2019 2018 Other

All Presentation (3 results) Remarks (1 results)

  • [Presentation] 等脚目甲殻類のアレルギーリスク2019

    • Author(s)
      臼井将勝、出水聡之、窪田暉、鈴木彩花、河邉真也、杉浦義正、宮崎泰幸
    • Organizer
      日本食品化学学会 第25回総会・学術大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 魚類寄生性甲殻類におけるエビアレルゲン交叉性タンパク質の分離同定2019

    • Author(s)
      臼井将勝,出水聡之,窪田暉,杉浦義正,河邉真也,近藤昌和,宮崎泰幸
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 甲殻類に寄生された魚類が有するアレルギーリスク2018

    • Author(s)
      臼井将勝,出水聡之,杉浦義正,河邉真也,近藤昌和,宮崎泰幸
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Remarks] 水産大学校ホームページ ニュース&トピックス「本校学生3名が学会賞を受賞」

    • URL

      http://www.fish-u.ac.jp/cgi-bin/ns_dtl.pl?1374

    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi