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Development of Environmental Education Programs of Sustainable Bamboo Utilization

Research Project

Project/Area Number 17K01013
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Science education
Research InstitutionMiyagi University of Education

Principal Investigator

SAIJO KIYOSHI  宮城教育大学, 教育学部, 教授 (00241513)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 安孫子 啓  宮城教育大学, 教育学部, 特任教授 (10282146)
亀井 文  宮城教育大学, 教育学部, 教授 (90310846)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords放置竹林 / 環境教育 / 循環 / 竹林 / 炭焼き / 工作 / 食
Outline of Final Research Achievements

Most of bamboo forests in Japan have been left uncared during past several decades, and currently cause some environmental problems in many rural areas. In order to improving such situation, we developed environmental education programs of sustainable bamboo utilization in terms of geography, wood processing, and cooking. The programs consists of simple bamboo charcoal making method, handiwork of bamboo, and pudding cooking by bamboo cup. Attempts to carry out these programs in university/high school classes and workshop for citizens suggest effectiveness of bamboo on environmental education for both of child and adult.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究の成果は、現在の里山が抱える課題の一つとしての放置竹林問題に眼を向けるきっかけとなる。放置竹林問題解決のためには、かつて利用されながら、その後放置されることとなった竹・竹林の新たな利用法開発が必要である。本研究で開発した環境教育プログラムは、新たな竹利用法の提案という意味に加え、竹や竹林を資源的に捉えその循環的利用を図れる人材を育成することに資するであろう。このように、本研究の成果は、持続可能な社会の構築やSDGsといった社会的要請にも貢献し得るものである。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (20 results)

All 2019 2018 2017

All Journal Article (8 results) (of which Open Access: 5 results) Presentation (12 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 2 results)

  • [Journal Article] 公開講座『竹であそぼう 竹に学ぼう』 -竹を活用した環境教育プログラム開発の試み―2019

    • Author(s)
      西城 潔・新田隆一・安孫子啓・亀井 文
    • Journal Title

      宮城教育大学環境教育研究紀要

      Volume: 21

    • NAID

      120006980158

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  • [Journal Article] 「地表の形」に注目する地域地形観察会を通じた環境教育および地理教育2019

    • Author(s)
      古市剛久・西城 潔
    • Journal Title

      宮城教育大学環境教育研究紀要

      Volume: 21

    • NAID

      40022087428

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  • [Journal Article] さつまいもの加熱調理直後、冷蔵保存及び再加熱によるレジスタントスターチ量の変化2019

    • Author(s)
      亀井文・高橋遥
    • Journal Title

      宮城教育大学紀要

      Volume: 53 Pages: 211-216

    • NAID

      130006958129

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  • [Journal Article] 「材料と加工に関する技術」における題材開発 -第3報ー2019

    • Author(s)
      金本 航平・安孫子 啓
    • Journal Title

      宮城教育大学技術科研究報告

      Volume: 21

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  • [Journal Article] 小学校図画工作科における中学校技術を意識した紙工作の題材開発2019

    • Author(s)
      佐々木 悠希・安孫子 啓
    • Journal Title

      宮城教育大学技術科研究報告

      Volume: 21

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  • [Journal Article] 地形地質と里山利用を題材にした自然観察会の試み2018

    • Author(s)
      西城 潔・古市剛久
    • Journal Title

      季刊地理学

      Volume: 70 Pages: 102-108

    • NAID

      130007485648

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  • [Journal Article] 伊那炭化式薪ストーブ炭焼き法の開発-環境教育への展開を目指して-2018

    • Author(s)
      西城 潔・井上芳樹
    • Journal Title

      宮城教育大学環境教育研究紀要

      Volume: 20 Pages: 1-7

    • NAID

      120006980144

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      亀井文・渥美令菜
    • Journal Title

      宮城教育大学紀要

      Volume: 52 Pages: 211-217

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      安孫子啓、大林要助、板垣翔大
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      西城潔
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      西城 潔・今野明咲香
    • Organizer
      日本地球惑星科学連合「山の科学」セッション
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      西城 潔・井上芳樹
    • Organizer
      第16回木質炭化学会研究発表会
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      日本環境教育学会東北地区懇談会
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    • Author(s)
      西城 潔
    • Organizer
      日本環境教育学会
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  • [Presentation] さつまいもの加熱調理直後、冷蔵保存及び再加熱によるレジスタントスターチ量の変化2017

    • Author(s)
      亀井文・高橋遥
    • Organizer
      日本家政学会
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  • [Presentation] Effect of powder dry adzuki bean paste in place of wheat flour on resistant starch content and sensory characteristics of cookies2017

    • Author(s)
      Aya Kamei, Tomomi Ito
    • Organizer
      21th Inter-national Congress of Nutrition,Buenos Aires
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    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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