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A practical study of the ritsuryō national tax system in the the tributed foodstuffs of ancient Japan

Research Project

Project/Area Number 17K03084
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Japanese history
Research InstitutionNational Museum of Japanese History

Principal Investigator

KIYOTAKE YUJI  国立歴史民俗博物館, 大学共同利用機関等の部局等, 特任助教 (50753737)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords税制 / 食文化 / 税物生産 / アワビ / カツオ / 加工実験 / 成分分析 / 多分野 / 鮨鰒 / 長鰒 / 延喜式 / 木簡 / なれ鮨 / 熨斗アワビ / 税物貢納 / 食材貢納 / マダカアワビ / 税物運搬 / 日本史 / 食品学 / 食材加工 / 海産物
Outline of Final Research Achievements

Targeting at the abalone and the bonitos which are ancient representative tributed foodstuffs,I studied a processing method and a food characteristic of a long,thin dry abalone(Naga-Awabi),the fermented sushi of the abalone(Susi-Awabi),the dry foods of the bonito. Specifically,I estimated a shape of the processing by amount and quantifier,that was listed in documents historical materials,based on the characteristic of the fisheries product,I performed a processing experiment and ingredient analysis. As a result,kind to use for processing of Naga-Awabi,time suitable for iprocessing,secondary shape adjustment for packing,property to enable keeping for a long time,the ratios of materials of Susi-Awabi,became clear. About the dry foods of the bonito,I analyzed the information about the characteristic as the wandering fish and confirmed that low-fat individual to be fished in summer from spring,especially children of less than 2kg that migrate near the coast are suitable for producing tax.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では、古代の税物である食材自体の特性に着目することで、税物の加工・運搬・保管といった文献史料には記されていない古代税制の生産に関する実態的側面を解明した。その研究手法は、文献史料の分析に加え、水産研究・食品学といった多分野の学術情報や現在の生産者への聞き取り調査によって情報を収集・分析するとともに、その結果を加工実験や食品分析によって確認し、検証を重ねるものである。これにより、古代の水産品の加工法など、従来の文献史料のみではわかり得ない歴史事象に対する新たな実態的研究法の有効性を証明するとともに、アワビの加工などの具体的な研究事例と学術データを提供することができた。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2020 2019 2018 2017 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 2 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 『延喜式』と水産研究-古代の水産食品に関する多分野協働研究への挑戦-2020

    • Author(s)
      清武雄二,石川智士
    • Journal Title

      歴史系総合誌『歴博』

      Volume: 219 Pages: 11-14

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Journal Article] 古代の税物生産における長鰒-品種・製造法・保存期間の検証実験-2019

    • Author(s)
      清武雄二
    • Journal Title

      国立歴史民俗博物館研究報告

      Volume: 218 Pages: 425-444

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 古代における長鰒(熨斗鰒)製造法の研究-加工実験・成分分析による実態的考察-2018

    • Author(s)
      清武雄二
    • Journal Title

      国立歴史民俗博物館研究報告

      Volume: 209 Pages: 19-41

    • NAID

      120006595823

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 『延喜式』にみえるアワビに関する復元資料-一人分の長鰒貢納量-2017

    • Author(s)
      清武雄二
    • Journal Title

      歴史系総合誌『歴博』

      Volume: 204 Pages: 20-23

    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 『延喜式』にみえる水産貢納物の研究2019

    • Author(s)
      清武雄二
    • Organizer
      シンポジウム「書物を耕す―総合書物学の挑戦―」
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 延喜式を活用した水産物の付加価値向上に向けた取り組み(予報)2019

    • Author(s)
      石川智士,花森功仁子,岡田夕佳,関いずみ,武藤文人,小倉慈司,清武雄二
    • Organizer
      2019年度日本水産学会春季大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 『延喜式』記載の地域特産食品から読み解く古代史2018

    • Author(s)
      清武雄二
    • Organizer
      国立歴史民俗博物館友の会歴史学講座
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 『延喜式』に見える貢納食材とその加工法2017

    • Author(s)
      清武雄二
    • Organizer
      第3回日本語の歴史的典籍国際研究集会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Remarks] 歴史系総合誌「歴博」第204号 連載「歴史の証人-写真による収蔵品紹介-」

    • URL

      https://www.rekihaku.ac.jp/outline/publication/rekihaku/204/witness.html

    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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