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A Study of Brewed Beverage Conumption in Modern Japan

Research Project

Project/Area Number 17K03852
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Economic history
Research InstitutionKanagawa University (2018-2023)
University of Hyogo (2017)

Principal Investigator

OSHIMA Tomotaka  神奈川大学, 経済学部, 教授 (20619192)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2020: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords清酒 / 酒類消費 / 酒造教育 / 酒造労働 / 酒造米 / 酒造業 / 醸造教育 / 清酒容器 / ブランド / 酒米 / 地域社会 / 地主制 / 鉱山労働者 / 地主兼酒造家 / 農村と都市
Outline of Final Research Achievements

The results of the research can be summarized in two main ways: First, a survey of the historical records of former sake breweries in Kazuno, Akita Prefecture, revealed characteristics related to the consumption behavior of alcoholic beverages by miners and farmers. The former tended to drink high-priced sake rather than simply consume cheap sake or small amounts of high-alcohol liquor, even to relieve fatigue from labor. The latter was also a potential conversion of sake consumers to the system of “rice sake exchange,” even in areas where illegal doburoku consumption was considered common. second, the study revealed the effect of changes in the wood used for containers on the quality of sake. In addition to the aspect of consumers' changing tastes, I was able to discover from the historical records that the sweetening of taste that accompanied the change in containers also occurred in the Nada sake brand.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究成果の学術的意義は、従来の酒造業史研究において、消費に関する研究はおそらく重要であると認識されながらも、その研究の難しさからさほど取り上げられてきたとは言えなかった部分に取り組んだ点である。特に周辺地域の特徴を踏まえたり、「味」が如何に作られるかという視点で消費を取り上げた点にオリジナリティがあると言える。
社会的意義は、清酒を事例にしてその地域性が存続し続ける理由を考えたことが、現代社会でも重視される「多様性」にもつなげられることである。

Report

(8 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2024 2023 2022 2021 2019 2018 2017

All Journal Article (2 results) Presentation (6 results) (of which Invited: 1 results) Book (5 results)

  • [Journal Article] 旧関善酒店文書調査について2022

    • Author(s)
      冨善一敏
    • Journal Title

      秋田近代史研究

      Volume: 61 Pages: 1-6

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  • [Journal Article] 煙害問題と地主制2022

    • Author(s)
      大澤篤
    • Journal Title

      秋田近代史研究

      Volume: 61 Pages: 7-21

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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 戦前期灘酒造業にみる酒米調達-昭和戦前期の灘酒甘口化を見据えて-2023

    • Author(s)
      大島朋剛
    • Organizer
      Research Meeting on Economic History 2023 経済史研究会
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      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 鹿角郡塙町旧関善酒店文書をめぐる諸問題―酒造家及び地主・名望家の側面から―2021

    • Author(s)
      大島朋剛・冨善一敏・大澤篤
    • Organizer
      秋田近代史研究会2021秋季研究会
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  • [Presentation] 戦前期東北地方の地主兼酒造家による酒造経営の発展と限界-秋田県鹿角郡花輪町関善次郎家を事例として-2019

    • Author(s)
      大島朋剛
    • Organizer
      経営史学会西日本部会9月例会
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  • [Presentation] 古文書からたどるかづのの酒づくり2019

    • Author(s)
      大島朋剛・冨善一敏・大澤篤
    • Organizer
      鹿角市立図書館主催歴史講座
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    • Invited
  • [Presentation] 戦前期灘酒造業にみる出稼ぎ労働者とその移動2018

    • Author(s)
      大島朋剛
    • Organizer
      第22回経営史学会東北ワークショップ(東北大学経済史経営史研究会との共催)
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  • [Presentation] 酒造家と地域社会-秋田県鹿角郡関善酒店の事例から-2018

    • Author(s)
      大島朋剛・冨善一敏・大澤篤
    • Organizer
      経営史学会関西部会大会2018年
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    • Publisher
      兵庫県
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      兵庫県史編纂委員会編
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      兵庫県
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      慶應義塾大学出版会
    • ISBN
      9784766429084
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      慶應義塾大学出版会
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  • [Book] 職業の経済学2017

    • Author(s)
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      240
    • Publisher
      中央経済社
    • ISBN
      450223821X
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Published: 2017-04-28   Modified: 2025-01-30  

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