Creation of a protease with a catalytic site that is distant from the substrate binding site
Project/Area Number |
17K07359
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Biophysics
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Research Institution | Tokyo Medical and Dental University |
Principal Investigator |
Ikura Teikichi 東京医科歯科大学, 難治疾患研究所, 准教授 (50251393)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
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Keywords | Pin1 / プロリン異性化酵素 / タンパク質分解酵素 / 分子動力学シミュレーション / 蛋白質 / バイオテクノロジー / 酵素 |
Outline of Final Research Achievements |
In this research, I aimed to create a protease with a catalytic site that is distant from the substrate binding site. I selected a mutant of peptidyl-prolyl isomerase Pin1 as a prototype for this purpose because the mutant happened to cleave the peptide bond between the 4th and 5th residues before a particular proline residue. First, I determined the sequence specificity of the substrate of the mutant Pin1 by the screening system I developed. Next, I optimized the catalytic site of the mutant Pin1 by substituting amino acid residues. Finally, I micronized the protease derived from the mutant Pin1. To this end, I deleted the N-terminal domain distal to the catalytic site and introduced several mutations to improve stability.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
タンパク質分解は生命活動にとって重要な役割を担っている。一方、生命科学分野の研究において、特異性の高いプロテアーゼは、in vivoとin vitroの両面で利用されてきた。また、その中には将来の医療現場での活用の可能性も期待されているものもある。ところが、自然界に存在するプロテアーゼは、基質認識部位の中に触媒部位を含むため、その利用には限界がある。本研究では、基質認識部位と触媒部位とが完全に分離したプロテアーゼの創製を目的として研究を行い、一定の成果を得た。さらなる特異性と触媒活性の向上が得られれば、将来の商品化の対象として展開が可能である。
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Report
(4 results)
Research Products
(12 results)
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[Book] タンパク質のアモルファス凝集と溶解性2019
Author(s)
赤澤陽子,浅野竜太郎,荒川力,有坂文雄,安藤昭一朗,伊倉貞吉,池口雅道,石井明子,石原智彦,伊豆津健一,今村比呂志,岩下和輝,千賀由佳子,内山進,江島大輔,太田里子,小澤大作,小野寺理,加藤昌人,河村義史,城所俊一,黒田裕,黒谷篤之,五島直樹,後藤祐児,柴田寛子,白木賢太郎,杉山正明,千賀由佳子,田口英樹,武内敏秀,津本浩平,デミエン ホール 他
Total Pages
283
Publisher
シーエムシー出版
ISBN
9784781313979
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