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Imaging Amyloplasts in the Developing Endosperm of Barley and Rice

Research Project

Project/Area Number 17K07602
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Science in genetics and breeding
Research InstitutionOkayama University

Principal Investigator

Matsushima Ryo  岡山大学, 資源植物科学研究所, 准教授 (80403476)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 久野 裕  岡山大学, 資源植物科学研究所, 准教授 (70415454)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2018: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Keywords澱粉粒 / アミロプラスト / イネ / オオムギ / GFP / 可視化 / 胚乳 / 種子 / 蛍光タンパク質 / イメージング / 共焦点走査型レーザー顕微鏡
Outline of Final Research Achievements

We generated transgenic plants expressing amyloplast-accumulating GFP in barley and rice. In this transgenic plant, amyloplasts and starch grains can be visualized directly and indirectly, respectively. We could observe amyloplasts and starch grains in developing endosperm to capture the live images how amyloplasts and starch grains are developed. In the case of barley, the multiple simple starch grains were present in a single amyloplast, and the large and small starch grains were also present in the same amyloplast. In the case of rice, some amyloplasts contained multiple compound starch grains especially in the early stage of development. These observations are the novel discovery of new morphological features for amyloplasts and starch grains in these cereals.The transgenic plants produced in this study will be an important tool for the analysis of cereal starch-related mutants in the future.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

澱粉は我々の主食としてだけでなく、様々な加工製品として利用されており、澱粉は人類に重要な物質である。近年、消化性や糊化特性が変化した澱粉を発達させるイネやムギ類が育種されており、新しい澱粉素材として期待されている。本研究で得られた澱粉粒ならびに澱粉粒を合成するオルガネラであるアミロプラストについての観察結果は、今後の澱粉育種の基盤となる新知見を提供する。また、本研究で作出した形質転換体は、アミロプラストだけでなく他の組織の色素体も可視化できることから、植物病理学や植物発生学を専門とする研究者から材料のリクエストがあり、学際的に有用な研究ツールを提供できたと思われる。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2020 2019 2018

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (11 results) (of which Invited: 2 results)

  • [Journal Article] Imaging Amyloplasts in the Developing Endosperm of Barley and Rice.2019

    • Author(s)
      Matsushima, R., Hisano, H.
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 9 Issue: 1 Pages: 3745-3745

    • DOI

      10.1038/s41598-019-40424-w

    • NAID

      120006777518

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Rice Mutants Lacking Starch Synthase I or Branching Enzyme IIb Activity Altered Starch Biosynthetic Protein Complexes.2018

    • Author(s)
      Crofts, N., Iizuka, Y., Abe, N., Miura, S., Kikuchi, K., Matsushima, R., Fujita, N.
    • Journal Title

      Frontiers in Plant Science

      Volume: 9 Pages: 1817-1817

    • DOI

      10.3389/fpls.2018.01817

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] イネデンプン構造変異系統の胚乳特性解析および原因遺伝子探索2020

    • Author(s)
      永松 志朗・和田 卓也・松島 良・藤田 直子・三浦 聡子・クロフツ 尚子・保坂 優子・熊丸 敏博
    • Organizer
      第137回日本育種学会春季大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 複粒型澱粉粒を発達させるオオムギ変異体の単離と解析2020

    • Author(s)
      松島 良・久野 裕・三浦 聡子・クロフツ 尚子・保坂 優子・藤田 直子・佐藤 和広
    • Organizer
      第137回日本育種学会春季大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 澱粉粒の形はいかに決定されるのか?2019

    • Author(s)
      松島 良
    • Organizer
      第19回 生物生産フロンティアセミナー
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 難消化性澱粉(RS)を多く含む「ちくし粉85号」の胚乳澱粉及び 澱粉生合成関連酵素の解析2019

    • Author(s)
      三浦 聡子・クロフツ 尚子・保坂 優子・松島 良・和田卓也・藤田 直子
    • Organizer
      第11回日本応用糖質科学会東北支部会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 難消化性澱粉を保有するイネ澱粉構造変異系統の胚乳特性解析2019

    • Author(s)
      和田卓也・松島 良・藤田直子・三浦聡子・クロフツ尚子・保坂優子・永松志朗・熊丸敏博
    • Organizer
      第68回日本応用糖質科学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 難消化性澱粉を多く含み,澱粉構造が異なる5つの枝作り酵素(BE)IIb変異体米の解析2019

    • Author(s)
      三浦 聡子・菊池 佳奈・クロフツ 尚子・保坂 優子・阿部 美里・松島 良・藤田 直子
    • Organizer
      第68回日本応用糖質科学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 澱粉粒の形状が変化したオオムギ突然変異体の単離と解析2019

    • Author(s)
      松島 良・久野 裕・藤田直子・佐藤和広
    • Organizer
      第136回日本育種学会秋季大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 植物細胞の中で澱粉粒の形はいかに決定されるのか?2018

    • Author(s)
      松島 良
    • Organizer
      第65回 日本食品科学工学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] イネとオオムギにおけるアミロプラストの比較イメージング解析2018

    • Author(s)
      松島 良, 久野 裕, 佐藤和広
    • Organizer
      平成30年度 日本育種学会秋季大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] オオムギを用いた澱粉粒形状決定機構についての細胞生物学的研究2018

    • Author(s)
      松島 良, 久野 裕, 佐藤和広
    • Organizer
      第1回オオムギ資源開発研究セミナー
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] オオムギを用いた澱粉粒の形についての研究2018

    • Author(s)
      松島 良、久野 裕、藤田直子、佐藤和広
    • Organizer
      第12回ムギ類研究会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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