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Development of rare lipid production methods using marine microorganisms symbiotic with the intestinal tracts of marine organisms

Research Project

Project/Area Number 17K07723
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Applied microbiology
Research InstitutionThe University of Tokushima

Principal Investigator

SAKURADANI Eiji  徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(生物資源産業学域), 教授 (10362427)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 阪本 鷹行  徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(生物資源産業学域), 助教 (90740332)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2017: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywords共生微生物 / 脂質 / 発酵 / 微生物 / バイオテクノロジー
Outline of Final Research Achievements

Many marine organisms contain physiologically useful lipids such as omega-3 fatty acids and squalene. It has also been reported that some marine microorganisms also produce these lipids. Therefore, in this study, we tried to search for useful lipid-producing microorganisms symbiotic with the intestinal tracts of marine organisms. As a result, we succeeded in isolating microorganisms that accumulate squalene, dipicolinic acid, long-chain alcohols, or alkyl glycerol. It is necessary to clarify the significance of the microorganisms that produce these rare lipids in symbiosis with marine organisms.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

保湿機能を持つ脂質は化粧品や化成品用途に、魚油に由来する脂肪酸は健康食品に利用されている。具体的には、深海ザメの肝臓から抽出したスクアレンやイワシ油に含まれるオメガ3脂肪酸が挙げられる。海洋生物の希少脂質生産は単に食餌や環境だけに依存するのではなく、腸管に共生する微生物にも影響を受けていると考えた。そこで、希少脂質を生産する共生微生物の解析を試みた。これら微生物を利用した希少脂質生産は社会的意義が大きく、また、新たな脂質生合成経路発見は学術的意義が大きいと言える。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2019 2018 2017

All Presentation (4 results) (of which Invited: 2 results)

  • [Presentation] 真核微生物がつくる多様な機能性脂質2019

    • Author(s)
      櫻谷英治
    • Organizer
      第13回 日本ゲノム微生物学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 海洋生物共生菌によるアルキルグリセロール生産2019

    • Author(s)
      坂口悠香、中川香澄、高野仁美、服部結衣、阪本鷹行、櫻谷英治
    • Organizer
      日本農芸化学会西日本・中四国支部 2019年度合同大会(第55回講演会)
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] さまざまな生物資源から単離された微生物の活用2018

    • Author(s)
      櫻谷英治
    • Organizer
      第70回日本生物工学会大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] スクアレン生産性酵母の探索と培養条件の検討2017

    • Author(s)
      阪本鷹行、太田里咲、〇楠 美波、高野仁美、櫻谷英治
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部 2017年度合同大阪大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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