Project/Area Number |
17K07807
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Azabu University (2019) Kyushu University (2018) Fukuoka Women's Junior College (2017) |
Principal Investigator |
Sawano Shoko 麻布大学, 生命・環境科学部, 准教授 (60403979)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
水野谷 航 麻布大学, 獣医学部, 准教授 (20404056)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
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Keywords | 骨格筋 / 食肉 / 筋線維タイプ / メタボローム解析 / 遺伝子発現解析 / 骨格筋線維 / 遺伝子発現 / RNA-Seq / レーザーマイクロダイセクション / メタボロミクス / 豚肉 / 筋線維 / 運動 / 食品 / 畜産学 / メタボローム |
Outline of Final Research Achievements |
Skeletal muscle fibers are classified into four types; slow-twitch fibers (type 1), intermediate and fast-twitch fibers (type 2A, 2X and 2B). To date, muscle fiber type composition is thought as an important factor to determine meat quality and nutritional value of meat. However, the relationships between fiber type composition and meat quality have not been fully understood. In this study, we aimed to clarify the gene expression profiling in each fiber type at a single cell level. We succeeded in the single cell RNA-Seq by applying laser microdissection method of a murine muscle cross section. We found the strong correlation between type 2A and type 2B fiber. Moreover, we performed the metabolomic analysis with pork that has different fiber type composition. We revealed that the various metabolites of pork, which may be taste components, are different depending on muscle fiber type composition.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
筋肉には大きくマラソンランナータイプ(遅筋)とスプリンタータイプ(速筋)が存在し、このタイプの違いは我々が口にする食肉の特性にも深く関わると考えられる。本研究の成果により遅筋・速筋の違いにより、味に関与する物質の含有量が異なる事が示された。またこれまでの食肉や筋肉の研究は、筋線維(筋肉の細胞)の集合体である筋組織を用いて検討がなされてきたが、本研究では、筋組織の構成単位である1つ1つの細胞レベルで遺伝子発現プロファイルが異なる事をレーザーマイクロダイセクションと1細胞RNA-Seqという最新の技術を組み合わせる事で達成した。本解析から細胞の遺伝子発現レベルで各タイプ間の類似性が明らかとなった。
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