Project/Area Number |
17K07902
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Aquatic bioproduction science
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Research Institution | Hirosaki University |
Principal Investigator |
Fukuda Satoru 弘前大学, 地域戦略研究所, 准教授 (20520951)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
泉 ひかり 弘前大学, 地域戦略研究所, 助教 (10784027)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | スサビノリ / 形質転換 / ゲノム編集 / 水産学 |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study is to establish the genome editing technology of Neopyropia yezoensis by applying our gene transfer technology. Although this study could not demonstrate genome editing by the microinjection method, it was confirmed that the reporter gene introduced by the method was transiently expressed in Neopyropia yezoensis cells. It was suggested that the microinjection method contributes to gene transfer technology including genome editing of Neopyropia yezoensis.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
海藻類の養殖業では海苔類が生産量の7割を占めている。海苔類の代表的な品種はスサビノリであり、わが国の重要な水産物である。昨今、養殖海苔の白化問題や病害などが多発し、200億円(生産額の約20%に相当)もの損害が出ることもある。そのため、海苔の安定生産、かつ高品質・高収量そして耐病性などの品種改良に向けて、海苔独自の新育種基盤技術の整備が急務である。一方、2013年以降、ゲノム編集技術は世界的に広まり農林水産生物の次世代型の遺伝子改変技術として適用されつつある。本研究成果は、スサビノリのゲノム編集技術確立に向けた知見であり、海苔の品種改良等の課題解決に資する育種基盤技術への貢献が期待される。
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