Supply Structure of Ready-to-eat Food and Food Delivery Industries and Their Sound Growth in a Declining and Aging Population
Project/Area Number |
17K07981
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Agricultural science in management and economy
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Research Institution | Nakamura Gakuen College |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
高橋 克也 農林水産省農林水産政策研究所, その他部局等, 研究員 (20371015)
八木 浩平 農林水産省農林水産政策研究所, その他部局等, 研究員 (50769916)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
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Keywords | 中食 / 惣菜 / 供給構造 / 栄養摂取 / 労働力不足 / 新型コロナウィルス感染症 / 持ち帰り / デリバリー / 外食 / 内食 / 食品卸売業 / 新型コロナ感染症 / 生鮮食品 / レトルト食品 / 冷凍食品 / 栄養素摂取 / 食品摂取 / 食品摂取の多様性 / 消費 / 応用一般均衡 / 日本食 / 労働力 / 付加価値 / 生産構造 / 総菜 / フードシステム / 健康 / 人口減少 |
Outline of Final Research Achievements |
A remarkable increase in ready-to-eat food and food delivery sales has greatly contributed to the growth of the food manufacturing and food service industries. However, as these industries are labor-intensive, their added value per worker is lower than that of other industry sectors. Furthermore, given the decline in the working-age population, there may be significant increases in wages and product prices. Regarding consumers’ nutrition intake, the rising frequency of take-out food (including staple food) consumption would increase carbohydrate intake. However, a rise in the consumption of side dishes may reduce carbohydrate intake. Finally, regarding the influence of COVID-19 on food consumption patterns, the decrease in the frequency of eating-out led to an increase in food delivery.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
中食産業の供給構造、生産性の動向、生産性向上の課題について明らかにするとともに、中食消費が栄養摂取にどのような影響をもたらしているかの分析を試みた。これらは成長が著しいのにも関わらず、これまであまり分析されてこなかったテーマであり、先駆的な貢献であると考えている。 また、新型コロナウィルス感染症に伴う飲食店の営業自粛や外出自粛が食生活に及ぼした影響として内食の増加については多くの文献で明らかにされているが、中食にどのような影響を及ぼしたのかは必ずしも明らかではなかった。本研究では特に、中食を惣菜・弁当の購入、飲食店の持ち帰り、デリバリーサービスの利用の3つに分けてそれぞれへの影響を明らかにした。
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Report
(6 results)
Research Products
(11 results)
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[Book] フードシステム入門2019
Author(s)
薬師寺 哲郎、中川 隆
Total Pages
160
Publisher
建帛社
ISBN
9784767906362
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