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Attractiveness estimation toward the assistance for food presentation and photography

Research Project

Project/Area Number 17K12719
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Perceptual information processing
Research InstitutionChukyo University

Principal Investigator

Doman Keisuke  中京大学, 工学部, 講師 (90645748)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords料理撮影支援 / 魅力度推定 / 画像
Outline of Final Research Achievements

Aiming at developing an attractiveness estimation method for food photography, this research has analyzed the factors affecting the attractiveness, and then quantitatively investigated how much the factors affect the estimation accuracy. This research also has developed an efficient framework of the construction of a large-scale image dataset with their attractiveness values, and qualitatively investigated its effectiveness. Then, we have analyzed effective image features based on human gaze information. The research achievements have been presented in a journal and domestic/international conferences.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では,料理写真に対する魅力度という人の曖昧な感覚量を画像特徴から定量化する手法を開発した.また,人が料理を含めた物体を見る際にどのような画像特徴に注目するかに関して得られた知見は,美食学,色彩工学,認知科学の分野の発展にも貢献すると考えられ,学術的に意義深いものとなる.

本研究の成果を基に,本研究がさらに発展すれば,食育の促進や料理を介したコミュニケーションの活性化等,国民生活の質の向上や食産業界の活性化に貢献することが予想され,社会的にも意義深いものとなる.

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (21 results)

All 2019 2018 2017

All Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (20 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Estimation of the Attractiveness of Food Photography Based on Image Features2019

    • Author(s)
      TAKAHASHI Kazuma、HATTORI Tatsumi、DOMAN Keisuke、KAWANISHI Yasutomo、HIRAYAMA Takatsugu、IDE Ichiro、DEGUCHI Daisuke、MURASE Hiroshi
    • Journal Title

      IEICE Transactions on Information and Systems

      Volume: E102.D Issue: 8 Pages: 1590-1593

    • DOI

      10.1587/transinf.2018EDL8219

    • NAID

      130007686427

    • ISSN
      0916-8532, 1745-1361
    • Year and Date
      2019-08-01
    • Related Report
      2019 Annual Research Report 2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Application of data augmentation for accurate attractiveness estimation for food photography2019

    • Author(s)
      Tatsumi Hattori,Keisuke Doman,Ichiro Ide,Yoshito Mekada
    • Organizer
      The 11th Workshop on Multimedia for Cooking and Eating Activities
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 料理写真の高精度な魅力度推定に向けたData Augmentation2019

    • Author(s)
      服部 竜実,道満 恵介,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      第17回情報学ワークショップ
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 視線情報を考慮した料理写真の魅力度推定手法2019

    • Author(s)
      宮崎 光明,服部 竜実,道満 恵介,平山 高嗣,川西 康友,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      第17回情報学ワークショップ
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 選好実験時の視線停留分布に基づく料理写真の魅力度推定のための一検討2019

    • Author(s)
      宮崎 光明,服部 竜実,道満 恵介,平山 高嗣,川西 康友,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      令和元年度電気・電子・情報関係学会東海支部連合大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] A study on a data augmentation framework for accurate food attractiveness estimation2019

    • Author(s)
      服部 竜実,道満 恵介,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      電子情報通信学会 魅力工学研究会シンポジウム2019
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 視線情報を考慮した料理写真の魅力度推定手法に関する検討2019

    • Author(s)
      宮崎 光明,服部 竜実,道満 恵介,平山 高嗣,川西 康友,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      電子情報通信学会 魅力工学研究会シンポジウム2019
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 料理写真の魅力の定量化と評価2019

    • Author(s)
      道満 恵介,井手 一郎
    • Organizer
      電子情報通信学会 魅力工学研究会シンポジウム2019
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      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 料理写真の高精度な魅力度推定のためのデータ拡大の検討2019

    • Author(s)
      服部 竜実,道満 恵介,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      動的画像処理実利用化ワークショップ2019
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      2018 Research-status Report
  • [Presentation] Gaze-inspired learning for estimating the attractiveness of a food photo2018

    • Author(s)
      Akinori Sato,Takatsugu Hirayama,Keisuke Doman,Yasutomo Kawanishi,Ichiro Ide,Daisuke Deguchi,Hiroshi Murase
    • Organizer
      2018 IEEE International Symposium on Multimedia
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      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 視線情報を利用した料理写真の魅力度推定手法2018

    • Author(s)
      佐藤 陽昇,平山 高嗣,道満 恵介,川西 康友,井手 一郎,出口 大輔,村瀬 洋
    • Organizer
      電子情報通信学会 魅力工学研究会シンポジウム2018
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      2018 Research-status Report
  • [Presentation] A study on the factors affecting the attractiveness of food photography2018

    • Author(s)
      Tatsumi Hattori,Keisuke Doman,Ichiro Ide,Yoshito Mekada
    • Organizer
      The 10th Workshop on Multimedia for Cooking and Eating Activities
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      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Estimation of the attractiveness of food photography focusing on main ingredients2017

    • Author(s)
      Kazuma Takahashi,Keisuke Doman,Yasutomo Kawanishi,Takatsugu Hirayama,Ichiro Ide,Daisuke Deguchi,Hiroshi Murase
    • Organizer
      9th Workshop on Multimedia for Cooking and Eating Activities
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      2017 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 畳み込みニューラルネットワークを用いた料理写真の魅力度推定2017

    • Author(s)
      佐藤 陽昇,道満 恵介,平山 高嗣,井手 一郎,川西 康友,出口 大輔,村瀬 洋
    • Organizer
      電子情報通信学会 メディアエクスペリエンス・バーチャル環境基礎研究会
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 料理写真の魅力度を推定する際の画像特徴に関する定量分析 ~食材構成の理解が魅力度に及ぼす影響~2017

    • Author(s)
      服部 竜実,道満 恵介,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      電子情報通信学会 メディアエクスペリエンス・バーチャル環境基礎研究会
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 複数の撮影パラメータを考慮した料理写真の魅力度推定に向けた検討2017

    • Author(s)
      道満 恵介,服部 竜実,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      電子情報通信学会 魅力工学研究会 発足記念シンポジウム
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 視点に応じた魅力度が付与された料理画像データセット2017

    • Author(s)
      井手 一郎,高橋 和馬,道満 恵介,川西 康友,平山 高嗣,出口 大輔,村瀬 洋
    • Organizer
      電子情報通信学会 魅力工学研究会 発足記念シンポジウム
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 複数の撮影パラメータを考慮した料理写真の魅力度推定に向けた検討2017

    • Author(s)
      道満 恵介,服部 竜実,井手 一郎,目加田 慶人
    • Organizer
      画像の認識・理解シンポジウム2017
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 料理写真の魅力度推定手法の改良 ―選好実験時の注視領域を反映した特徴抽出―2017

    • Author(s)
      佐藤 陽昇,平山 高嗣,高橋 和馬,道満 恵介,川西 康友,井手 一郎,出口 大輔,村瀬 洋
    • Organizer
      情報処理学会コンピュータビジョンとイメージメディア研究会
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 選好実験時の視線情報に基づく料理写真の魅力度推定手法の改良2017

    • Author(s)
      佐藤 陽昇,平山 高嗣,道満 恵介,川西 康友,井手 一郎,出口 大輔,村瀬 洋
    • Organizer
      平成29年度電気・電子・情報関係学会東海支部連合大会
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 視点に応じた魅力度が付与された料理画像データセット2017

    • Author(s)
      井手 一郎,高橋 和馬,道満 恵介,川西 康友,平山 高嗣,出口 大輔,村瀬 洋
    • Organizer
      平成29年度電気・電子・情報関係学会東海支部連合大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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