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Development of a gel nutrition delivery system for the elderly with impaired eating and/or swallowing functions

Research Project

Project/Area Number 17K12884
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

WANG Zheng  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 野菜花き研究部門, 研究員 (10617947)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywordsエマルション / ゲル / 乳化 / ケルセチン / 保存安定性 / エマルションゲル / in vitro消化 / 胃腸 / 遊離脂肪酸 / 機能性成分 / 送達システム / 消化吸収 / 脂溶性機能性成分
Outline of Final Research Achievements

The polysaccharide gel has a three-dimensional network structure, a high-water retention rate, a wide range of viscosity adjustment and moderate elasticity, hence it is considered suitable as a material for swallowing supplement foods. This study aimed to develop a new functional ingredient delivery system for the elderly with impaired eating and swallowing functions. An agar-based oil in water emulsion gels loaded lipophilic functional components was prepared. The emulsion gel was evaluated for physicochemical properties, storage stability and digestion properties.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では、エマルションをゲル化することで、消化酵素とエマルションの接触を防ぎ、加水分解に由来する遊離脂肪酸の放出を遅延させる効果が確認された。これにより、ゲル化剤を調整することでゲルに包括されているエマルション粒子の放出量、すなわち、エマルションに内包する脂溶性の機能性成分の放出量を制御できることが示唆された。本研究の成果は、機能性成分の放出量を制御する新たな食品の開発に資する有益な知見を提供できるため、産業面での貢献が期待できる。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2019 2018

All Presentation (2 results)

  • [Presentation] エマルション寒天ゲル中の乳化剤種類が in vitro胃腸消化特性に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      王政,小林功,植村邦彦,上田浩史
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] エマルション寒天ゲルの作製と物理的特性評価2018

    • Author(s)
      王 政、小林 功、Marcos A. Neves、植村 邦彦、上田 浩史、中嶋 光敏
    • Organizer
      日本食品工学会 第19回(2018年度)年次大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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