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Psychological co-eating in young and elderly adults: the investigation focusing on daily co-eating behavior, ERP differences, and the effect for the image of other people

Research Project

Project/Area Number 17K12918
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Research InstitutionNagoya University

Principal Investigator

Nakata Ryuzaburo  名古屋大学, 情報学研究科, 特任講師 (50517076)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywords共食 / 孤食 / 食認知 / 高齢者 / おいしさ / QOL / 社会的促進 / 社会的な食 / 鏡 / QOL(quality of life) / NIRS
Outline of Final Research Achievements

Our previous research found that self reflection on eating made food taste better and facilitated their eating behavior in elderly and young adults. In this research, the details of the phenomenon were investigated. The first experiment demonstrated the similar tendency for the phenomenon in two groups of elderly adults having different daily eating habits for co-eating. The second experiment using ERP showed the focus of the attention to the (virtual) eating partner similarly to the situation eating with a real partner.In the third experiment using the movies on other people eating food, we confirmed that the movies on eating made food taste better even if they actually ate alone.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

人間社会の従来のスタイルである共食は少子高齢化が進む日本において急速に失われている。特に高齢者の孤食は心身の健康に問題を生じさせることが指摘されている。共食することで孤食よりも食事をおいしく感じ、食事量も増加することが知られているが、申請者は自己の画像を見ることで実際には孤食であるのに共食のようにおいしさを感じる現象を発見した。この現象についてより詳細に検討したところ、日常的に孤食している高齢者でも効果があること、リアルな他者との共食と同様の心理的プロセスが働いていること、他者の映像でも効果があることを確認した。この現象を応用側面に利用することで高齢者の食のQOLの改善が期待できる。

Report

(4 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2019 2018 2017 Other

All Journal Article (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 3 results) Presentation (9 results) (of which Invited: 5 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 社会的な存在-他者-をプロジェクションする2019

    • Author(s)
      中田龍三郎・川合伸幸
    • Journal Title

      認知科学

      Volume: 26 Pages: 86-97

    • NAID

      130007699972

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 食行動に影響をあたえる社会的情報を検討した最近の認知科学的研究の紹介2019

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Journal Title

      認知科学

      Volume: 26 Pages: 184-189

    • NAID

      130007699935

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] The "social" facilitation of eating without the presence of others: Self-reflection on eating makes food taste better and people eat more2017

    • Author(s)
      R. Nakata & N. Kawai
    • Journal Title

      Physiology & Behavior

      Volume: 179 Pages: 23-29

    • DOI

      10.1016/j.physbeh.2017.05.022

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] 食事の社会的促進に関する研究: 他人が食事している映像は社会的促進を引き起こすが、他人が話をしている映像はひきおこさない2019

    • Author(s)
      郭セツ根・中田龍三郎・川合伸幸
    • Organizer
      日本認知科学会第36回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 実環境に存在しない他者をプロジェクションする -他者が実在しなくても,プロジェクションによって社会的変化が生じる-2019

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Organizer
      日本認知科学会第36回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 鏡の前で食べるとおいしい2019

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Organizer
      東京農業大学総合研究所おいしさ研究部会 「知」の集結と活用の場 おいしさ評価・プラットフォーム共同セミナー
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] こころで感じるおいしさの不思議2019

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Organizer
      ifia, HFE JAPAN 2019 (国際食品素材/添加物展・会議・フードエキスポ)
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 自分の食事中の静止画を正立で見ると食事への注意が高まる-事象関連電位(P300)による検討-2018

    • Author(s)
      中田龍三郎・川合伸幸
    • Organizer
      日本認知科学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 社会的シグナルとしての他者の「存在」の認知2018

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Organizer
      日本心理学会第81回大会、小講演
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 鏡の前で食べると、一人の食事でもおいしく感じる2018

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Organizer
      日本心理学会第81回大会公募シンポジウム「実社会においてパフォーマンスを上昇させていくための社会的促進」
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 鏡の前で食べると、一人の食事でもおいしく感じるのはなぜか?2018

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Organizer
      「食」に迫る情報学の最前線、2018年度名古屋大学情報学部・情報学研究科公開セミナー
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 高齢者の食事の質を高めるアプローチ-鏡の前で食べると、一人の食事でもおいしく感じる-2017

    • Author(s)
      中田龍三郎
    • Organizer
      認定心理士の会 東海支部シンポジウム ”老年心理学の最前線-心理学が超高齢化社会にできること-
    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Invited
  • [Remarks]

    • URL

      http://www.nagoya-u.ac.jp/about-nu/public-relations/researchinfo/upload_images/20170526_sis_1.pdf

    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2021-02-19  

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