• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

他出者・他出二世による山村集落継承の可能性

Research Project

Project/Area Number 17K13297
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Area studies
Research InstitutionLake Biwa Museum

Principal Investigator

大久保 実香  滋賀県立琵琶湖博物館, 研究部, 主任学芸員 (50636074)

Project Period (FY) 2019-02-01 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2017: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywords山村 / 他出者 / 村落 / 他出二世 / 孫ターン / 集落
Outline of Annual Research Achievements

2023年度は、育児休業取得のため、その全期間において研究を中断した。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

4: Progress in research has been delayed.

Reason

育児休業を取得し、研究を中断したため。

Strategy for Future Research Activity

研究中断期間をはさんで研究期間を延長する。復帰後は、最新の研究動向やフィールドにおける動き等を踏まえ、改めて実施可能な計画を検討のうえ、研究を進める。

Report

(5 results)
  • 2023 Research-status Report
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2022 2021

All Journal Article (2 results) Presentation (1 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] 琵琶湖博物館と滋賀の食事文化研究会との連携2021

    • Author(s)
      大久保実香
    • Journal Title

      滋賀の食事文化(年報)

      Volume: 30 Pages: 7-7

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] 伝統食を受け継ぐ-滋賀の食事文化研究会の活動から2021

    • Author(s)
      大久保実香
    • Journal Title

      びわはく

      Volume: 5 Pages: 6-6

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 山村集落への他出二世による田園回帰-孫ターンの事例調査から2022

    • Author(s)
      大久保実香
    • Organizer
      琵琶湖博物館研究セミナー
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] 30周年食事博の琵琶湖博物館との共同開催に向けて(長谷川嘉和他(編)『滋賀の食事文化研究会小史30年の記憶』)2021

    • Author(s)
      大久保実香
    • Total Pages
      38
    • Publisher
      滋賀の食事文化研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] 第29回企画展示湖国の食事(くいじ)2021

    • Author(s)
      滋賀県立琵琶湖博物館・滋賀の食事文化研究会(編)
    • Publisher
      滋賀県立琵琶湖博物館
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi