Study on the novel piperine metabolism
Project/Area Number |
17K15241
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Applied microbiology
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Research Institution | University of Tsukuba |
Principal Investigator |
KUMANO Takuto 筑波大学, 生命環境系, 助教 (70585025)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | ピペリン / 加水分解 / 微生物代謝 / 代謝 / 新規代謝酵素発見 / 微生物 / 酵素 / 食品 |
Outline of Final Research Achievements |
Piperine-degrading enzyme was purified from a microorganism and a gene for coding the enzyme was identified. The enzyme was expressed in the microorganism only when piperine was added into the culture medium. The basic characteristics of the enzyme were investigated.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究により、コショウに含まれるピペリンの天然における代謝の初発反応が明らかになった。微生物よりピペリン分解酵素の単離精製に成功し、これまでわかっていなかった新規酵素が発見できたことは学術的に重要な成果である。本研究ではピペリン分解産物の構造についても明らかにした。代謝産物がわかればその生理活性についても研究をすることができる。
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Report
(3 results)
Research Products
(5 results)