Search for the food material and the bioactive compound that modify the intestinal epithelial cell functions
Project/Area Number |
17K15262
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Bioorganic chemistry
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Research Institution | Hokkaido University |
Principal Investigator |
Kato Eisuke 北海道大学, 農学研究院, 講師 (40466446)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
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Keywords | 糖尿病 / 食品 / ポリフェノール / 消化管 / グルコシダーゼ / 機能性食品 / 糖質消化酵素 / Caco-2 / プロアントシアニジン / α-グルコシダーゼ / Caco-2細胞 / ヘザーフラワー / 生物活性物質 |
Outline of Final Research Achievements |
To construct the basics for developing novel functional foods against type 2 diabetes mellitus, food derived compounds that target intestinal cells were searched and analyzed. Proanthocyanidins, epigallocatechin gallate, and gallocatechin gallate were found to decrease the expression of alpha-glucosidase and other sugar digestion and absorption related genes of Caco-2 cells, a model of intestinal epithelial cell. In addition, at least a part of these functions were controlled by the reduction of transcription factors that induce the expression of alpha-glucosidase.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
二型糖尿病は日本を含めた世界各国で主要な健康問題として扱われており、人口の5-10%程度が患者であると推計されている。従って治療に加えて予防法が重要であり、その中でも機能性食品は重要な位置づけにある。本研究では、従来の糖尿病予防に寄与する機能性食品とは異なる作用で効果を発揮する食品成分を見出しており、その応用により新たな糖尿病予防食品の開発が期待できる。また学術的には食品成分の消化管に対する新たな働きを示したことになり、食品と消化管の関わりに関する理解の進展も期待できる。
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Report
(3 results)
Research Products
(9 results)