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Effect of acetic acid administration on the composition of gut microbiota

Research Project

Project/Area Number 17K15271
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Food science
Research InstitutionKobe Gakuin University (2018)
Okayama Prefectural University (2017)

Principal Investigator

Yoshimura Yukihiro  神戸学院大学, 栄養学部, 准教授 (60455566)

Project Period (FY) 2017-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords酢酸 / 腸内細菌叢 / Lactobacillus属 / 酢酸摂取 / 短鎖脂肪酸 / Lactobacillus / メタゲノム解析
Outline of Final Research Achievements

Recently, the evidences have been revealed that short-chain fatty acid (SCFA) produced by gut microbiota plays important roles in host physiology. The acetic acid intake helps the prevention of the lifestyle-related disease. Mechanisms underlying the effect may be caused through the metabolism of acetic acid and the signal transduction of receptors called GPR43. Aim of this study is to reveal the effect of acetic acid intake on composition of host gut microbiota. PCR-DGGE using fecal bacterial 16S rRNA gene revealed that the composition of fecal microbiota from SD-rats which were administered acetic acid was different from that of control rats. Metagenome analysis of fecal microbiota showed that the abundance of Lactobacillus sp. significantly increased by intake of acetic acid.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では、酢酸摂取が腸内細菌叢構成を変化させ、ある種の乳酸菌が増加することを明らかとした。この種は、マウスにおいて、免疫応答の抑制的制御やO157大腸菌感染による大腸炎抑制に関与する制御性T細胞の分化を促進することが示されており、酢酸摂取がアレルギー症状の緩和や大腸炎を予防する可能性を示唆している。また、本研究において、糞便から摂取した酢酸(安定同位体ラベルのd4酢酸)が検出できなかったことから、摂取酢酸は速やかに吸収され、腸管まで到達できないことをあらためて示した。腸管に到達することがない酢酸がどのような機構を介して宿主の腸内細菌叢構成を調整しているのか興味が持たれる。

Report

(3 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2018 2017

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (8 results)

  • [Journal Article] Visualization of the distribution of anthocyanin species in mice eyeball by MALDI-Mass Spectrometry Imaging2018

    • Author(s)
      Shuhei Yamada, Nobuhiro Zaima, Yukihiro Yoshimura, Shiori Inaba, Takamichi Fujimori, Tetsuya Sogon Tatsuya Moriyama
    • Journal Title

      Rapid Commun Mass Spectrom

      Volume: 35 Issue: 5 Pages: 380-384

    • DOI

      10.1002/rcm.8050

    • Related Report
      2018 Annual Research Report 2017 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Utilization of Ca2+-induced setting of alginate or low methoxyl pectin for noodle production from Japonica rice2018

    • Author(s)
      Nitta Yoko、Yoshimura Yukihiro、Ganeko Natsuki、Ito Hideyuki、Okushima Nobuyuki、Kitagawa Masaaki、Nishinari Katsuyoshi
    • Journal Title

      LWT

      Volume: 97 Pages: 362-369

    • DOI

      10.1016/j.lwt.2018.07.027

    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 米麹甘酒摂取による腸内環境への影響2018

    • Author(s)
      岡本菜瑠、井上里加子、麻野綾香、山辺啓三、小川亜紀、山下広美、吉村征浩、住吉和子、入江康至
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 米麹甘酒による便秘改善効果について2018

    • Author(s)
      井上里加子、山辺啓三、小川亜紀、山下広美、吉村征浩、住吉和子、入江康至
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] トリアセチン摂取がラット腸内細菌叢構成に与える影響2018

    • Author(s)
      吉村征浩
    • Organizer
      中性脂肪学会第2回学術集会
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 習慣的甘酒摂取による腸内環境への影響について2017

    • Author(s)
      井上里加子、小川亜紀、吉村征浩、浅井美穂、住吉和子、入江康至
    • Organizer
      第39回日本臨床栄養学会総会
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  • [Presentation] 瀬戸内海沿岸海域で養殖されたマガキの脂肪酸および遊離アミノ酸含有量の季節変動2017

    • Author(s)
      礒野千晶、近藤千尋、柾岡沙梨 、丸田ひとみ、吉村征浩、伊東佳邦、花田恭孝、平澤久紀、三宅剛史、山下広美
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Presentation] 加齢に伴うラット骨格筋における生化学的変化に関する研究2017

    • Author(s)
      丸田ひとみ、吉村征浩、荒木彩、高橋義孝、山下広美
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Presentation] 酢酸摂取がラットの腸内細菌叢組成に与える影響2017

    • Author(s)
      吉村征浩、岩田三有紀 、丸田ひとみ、山下広美
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
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      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 酢酸摂取がラット腸内細菌叢構成に与える影響2017

    • Author(s)
      吉村征浩、岩田三有紀 、山下広美
    • Organizer
      第90回日本生化学会大会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

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Published: 2017-04-28   Modified: 2020-03-30  

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