Screening of genes regulating quality of grain starch in rice.
Project/Area Number |
17K19273
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Agricultural and Environmental Biology and related fields
|
Research Institution | Fukui Prefectural University |
Principal Investigator |
Miura Kotaro 福井県立大学, 生物資源学部, 准教授 (70571561)
|
Project Period (FY) |
2017-06-30 – 2019-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
|
Budget Amount *help |
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2018: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2017: ¥6,110,000 (Direct Cost: ¥4,700,000、Indirect Cost: ¥1,410,000)
|
Keywords | イネ / GWAS / デンプン溶解性 / デンプン溶解度 / 湖化温度 / デンプン / 遺伝学 |
Outline of Final Research Achievements |
Starch solubility is one of important traits of Brewing-rice cultivars in Japan. In this study, we performed GWAS using Japanese rice varieties to identify novel genes regulating starch solubility. As the results, we found a novel gene locates on chromosome 1, which highly associates with starch solubility. This gene has two haplotypes and haplotype A possessing GTT (valine) and haplotype B possessing ATT (isoleucine) show higher and lower starch solubility, respectively. Since transformant induced haplotype B into haplotype A background show lower starch solubility, we concluded that this gene regulates starch solubility of rice grain.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日本酒醸造における酒米品種のデンプン溶解度は、酒の風味に大きく影響する、デンプンが溶けやすい品種では味と香りが良く深みのある酒になるが、溶けにくい品種ではあっさりとした軽い風味の酒になってしまう。日本の最高ブランド酒米である山田錦はそのデンプンの溶けやすさから非常に評価が高く、醸造された日本酒も高い評価を受ける場合が多い。本研究課題では、酒米のデンプン溶解性を制御する遺伝子を見出す事に成功した、この成果は、今後の酒米育種においてマーカー育種を用いてデンプン溶解性をコントロールする事を可能にするため、商業的に非常に意義のある成果であると考える。
|
Report
(3 results)
Research Products
(1 results)