Project/Area Number |
18106009
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (S)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Measurement engineering
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
TOKO Kiyoshi (KIYOSHI Toko) Kyushu University, 大学院・システム情報科学研究院, 教授 (50136529)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
NAKASHI Kenichi 九州工業大学, 工学部, 准教授 (50237252)
NODA Kazutoshi (独)産業技術総合研究所, 環境管理技術研究部門, 主任研究員 (60357746)
黒木 幸令 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 教授 (40234596)
林 健司 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 准教授 (50202263)
羽原 正秋 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 特任准教授 (70372745)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
ASANO Tanemasa 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 教授 (50126306)
HAYASHI Kenshi 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 教授 (50202263)
HABARA Masaaki 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 客員准教授 (70372745)
IKEDA Akihiro 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 助教 (60315124)
KUROKI Yukinori 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 教授 (40234596)
HATTORI Reiji 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 准教授 (60221503)
ETOH shinichi 九州大学, ユーザーサイエンス機構, 特任講師 (80380591)
IZUMI Ryusuke 九州大学, 大学院・システム情報科学研究院, 特任助手 (00423492)
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Project Period (FY) |
2006 – 2010
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2010)
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Budget Amount *help |
¥112,840,000 (Direct Cost: ¥86,800,000、Indirect Cost: ¥26,040,000)
Fiscal Year 2010: ¥10,790,000 (Direct Cost: ¥8,300,000、Indirect Cost: ¥2,490,000)
Fiscal Year 2009: ¥10,010,000 (Direct Cost: ¥7,700,000、Indirect Cost: ¥2,310,000)
Fiscal Year 2008: ¥21,840,000 (Direct Cost: ¥16,800,000、Indirect Cost: ¥5,040,000)
Fiscal Year 2007: ¥33,930,000 (Direct Cost: ¥26,100,000、Indirect Cost: ¥7,830,000)
Fiscal Year 2006: ¥36,270,000 (Direct Cost: ¥27,900,000、Indirect Cost: ¥8,370,000)
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Keywords | 分子鋳型法 / 味覚センサ / 匂いセンサ / バイオセンサ / 感性計測 |
Research Abstract |
A Kansei biosensor that enables us to measure taste and smell is developed based on research of an artificial receptor at the molecular level for gustatory and olfactory senses. We have successfully achieved a high sensitive sweetness sensor, about 80mV output, for a disaccharide, sucrose, which was difficult to gain a sufficient membrane potential change. A taste sensor chip was fabricated on a glass or a plastic substrate, aiming at downsizing of a detecting part, and integrated it on LSI chips. In addition, an artificial olfactory sensing system was developed based on the electrochemical sensor and the quartz crystal oscillator modified with thin films such as a lipid bilayer and a self-assembled membrane.
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