Anti-oxidative mechanism mediated by the yeast acetyltransferase Mpr1 and its application for breeding of useful yeasts
Project/Area Number |
18380062
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Applied microbiology
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Research Institution | Nara Institute of Science and Technology |
Principal Investigator |
TAKAGI Hiroshi Nara Institute of Science and Technology, バイオサイエンス研究科, 教授 (50275088)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
HIBI Takao 福井県立大学, 生物資源学部, 准教授 (00285181)
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥16,720,000 (Direct Cost: ¥14,500,000、Indirect Cost: ¥2,220,000)
Fiscal Year 2008: ¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2007: ¥5,200,000 (Direct Cost: ¥4,000,000、Indirect Cost: ¥1,200,000)
Fiscal Year 2006: ¥7,100,000 (Direct Cost: ¥7,100,000)
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Keywords | 酵母 / アセチルトランスフェラーゼ / 酸化ストレス / プロリン代謝 / 活性酸素種 / エタノールストレス |
Research Abstract |
酵母に見出した「アセチル化酵素Mpr1」について、抗酸化機構の解明と高機能型酵素の創製に取り組んだ.その結果、プロリン代謝中間体が酸化ストレス下でのMpr1の基質であること、Mpr1を介した新規アルギニン経路が存在することなどを明らかにし、抗酸化機構の全容の解明につながる多くの重要な知見を得た. また、触媒活性や安定性を高めた変異型Mpr1を取得し、これらを発現する酵母では酸化ストレス耐性が大幅に向上することが示された.
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Report
(4 results)
Research Products
(28 results)