Functional properteis and application of meat protein-derived peptides with anti-stress and anti-fatigue activities
Project/Area Number |
18380160
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Zootechnical science/Grassland science
|
Research Institution | Kitasato University |
Principal Investigator |
ARIHARA Keizo Kitasato University, 獣医学部, 教授 (00175994)
|
Research Collaborator |
OHATA Motoko 北里大学, 獣医学部, 助教
|
Project Period (FY) |
2006 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥17,220,000 (Direct Cost: ¥15,600,000、Indirect Cost: ¥1,620,000)
Fiscal Year 2008: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2007: ¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2006: ¥10,200,000 (Direct Cost: ¥10,200,000)
|
Keywords | 食肉 / ペプチド / 抗ストレス作用 / 抗疲労作用 / 機能性食品 / 抗酸化作用 / タンパク質 / コラーゲン / プロテアーゼ / 保健的機能性 |
Research Abstract |
鶏肉等の食肉タンパク質の酵素分解物中に、強い抗酸化活性を有するペプチドが存在することを明らかにした。この分解物を経口投与した場合には、抗ストレス作用や抗疲労作用が認められた。また、コラーゲンを多く含む畜産副産物の酵素分解物についても検討を加え、糖質の添加と加熱により保健的機能性だけでなく嗜好性向上効果も有する素材の開発につながる成果を得た。一連の研究成果は、食肉等を原料とする新しい食品の誕生につながるものである。
|
Report
(4 results)
Research Products
(33 results)