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Study of Preparing Green Tea Cha-meshi with Optimum Green Color and Tea Flavor

Research Project

Project/Area Number 18500605
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionUniversity of Shizuoka

Principal Investigator

KAINUMA Yasuko  University of Shizuoka, 静岡県立大学, 教授 (90071000)

Project Period (FY) 2006 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2008: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2007: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,300,000)
Keywords緑茶 / 茶浸出液 / 米飯 / 緑色 / カテキン / 茶浸出油 / 茶葉粒径 / 茶葉の粒径 / 静置時間 / 茶種 / 茶葉量 / 米の浸漬時間 / 油添加 / 茶浸出時間 / 茶浸出温度 / 緑色度 / 粘度 / 濁度
Research Abstract

水だし緑茶の浸出液を使って程良い渋味を伴った味と、緑茶特有の緑色を生かした茶飯を調製することを試みた。茶葉の使用量は水の2%、浸出時間は24時間、浸出温度は5℃とした条件の茶浸出液を一旦撹拌後30分静置して得た上澄み液で炊飯した茶飯が最も良好な出来上がりであった。この条件の液中には平均粒径が10μm 程度の茶葉粉末が多く存在していた。また、油を添加すると緑色が強められる傾向にあり、味に深みも加わった。

Report

(4 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2008 2006

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] 緑茶の色と味を生かした茶飯調製のための茶浸出条件の検討2008

    • Author(s)
      貝沼やす子、今井明菜
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 41巻

      Pages: 26-34

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 緑茶の色と味を生かした茶飯調製のための茶浸出条件の検討2008

    • Author(s)
      貝沼 やす子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 41

      Pages: 26-34

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 緑茶茶飯の着色状態に影響を及ぼす要因の検討2008

    • Author(s)
      貝沼やす子
    • Organizer
      日本家政学会 第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-06-01
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 緑茶茶飯の着色状態に影響を及ぼす要因の検討2008

    • Author(s)
      貝沼 やす子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      日本家政学会第60会大会(日本女子大学)
    • Year and Date
      2008-06-01
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] 緑茶の浸出条件が溶出成分および茶飯の性状に及ぼす影響2006

    • Author(s)
      貝沼やす子
    • Organizer
      日本調理科学会 平成18年度大会
    • Place of Presentation
      岡山県立大学
    • Related Report
      2008 Final Research Report

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Published: 2006-04-01   Modified: 2016-04-21  

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