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Evaluation of easiness to eat in consideration of elderly people's chewing

Research Project

Project/Area Number 18500607
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionJapan Women's University

Principal Investigator

OGOSHI Hiro  Japan Women's University, 家政学部, 教授 (80060698)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 高橋 智子  山梨県立大学, 人間福祉学部, 准教授 (10364861)
川野 亜紀  日本女子大学, 家政学部, 助手 (40318572)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) TAKAHASHI Tomoko  山梨県立大学, 人間福祉学部, 准教授 (10364861)
Project Period (FY) 2006 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥3,960,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2006: ¥2,400,000 (Direct Cost: ¥2,400,000)
Keywords咀嚼 / 食べ易さ / テクスチャー / 高齢者 / 筋活動量 / 食塊 / 食肉加工品
Research Abstract

高齢者にとって硬く、食べにくい食材であるゴボウや食肉の食べやすさについて検討した。ゴボウは酵素処理により、軟らかく、咀嚼時間も少なく、食べやすくなった。ミンチ食肉の一部をマッシュポテトなどで置換すると、軟らかくなり、しかも食塩添加により唾液分泌量が増加し,咀嚼時間なども減少した。この食塩添加したものは、高齢者では好ましいと評価され、高齢者向け食肉加工品への食塩添加効果は食べやすさの点から有効な手段といえる。

Report

(4 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2008 2007 2006

All Journal Article (2 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] 酵素により軟化処理を施したごぼうの力学的特性と筋活動2008

    • Author(s)
      高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      山梨県立大学人間福祉学部紀要 第3号

      Pages: 1-7

    • NAID

      110007045551

    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Journal Article] 酵素により軟化処理を施したごぼうの力学的特性と筋活動2008

    • Author(s)
      高橋 智子, 大越 ひろ
    • Journal Title

      山梨県立大学人間福祉学部紀要 第3号

      Pages: 1-7

    • NAID

      110007045551

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-酵豆粉の影響-その22008

    • Author(s)
      金娟廷, 岩崎裕子, 宮下博紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      平成20年度日本調理科学会大会
    • Place of Presentation
      椙山女子大学
    • Year and Date
      2008-08-29
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-酵豆粉の影響-2008

    • Author(s)
      金娟廷, 宮下博紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会大60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-31
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-酵豆粉の影響-2008

    • Author(s)
      金娟廷, 宮下博紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-31
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-食塩の影響-2007

    • Author(s)
      金娟廷, 中山奈保子, 吉田芙美, 川野 亜紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第59回大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Year and Date
      2007-05-13
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 酵素処理を施したごぼうの食べやすさの評価2007

    • Author(s)
      高橋智子,川野亜紀,大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第59回大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Year and Date
      2007-05-13
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 根菜類の食べやすい調理法の工夫2006

    • Author(s)
      高橋智子,川野亜紀,大越ひろ
    • Organizer
      平成18年度日本調理科学会大会
    • Place of Presentation
      岡山県立大学
    • Year and Date
      2006-09-08
    • Related Report
      2008 Final Research Report

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Published: 2006-04-01   Modified: 2016-04-21  

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