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Study of the influence of heating and non-heating cooking procedure for food functional ingredient of YAKUZEN food

Research Project

Project/Area Number 18500615
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionMukogawa Women's University Junior College Division

Principal Investigator

MASUI Hironori  Mukogawa Women's University Junior College Division, 短期大学部食生活学科, 准教授 (30229364)

Project Period (FY) 2006 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥3,980,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2008: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2007: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,900,000 (Direct Cost: ¥1,900,000)
Keywords血糖上昇抑制 / 薬膳 / α-グルコシダーゼ / 加熱調理 / 食品機能性成分 / 機能性 / 煮る / 調理 / 機能性成分
Research Abstract

薬膳食材としてタマネギ、ゴーヤの実・わた、ショウガ、ミョウガ、白菜等について、食品機能性成分として血糖上昇抑制活性をα-グルコシダーゼの阻害活性を指標として、加熱・非加熱調理方法の影響について検討を行った。タマネギ、ゴーヤの実、白菜では非加熱調理条件でα-グルコシダーゼの阻害活性が認められたが、加熱により消失した。ゴーヤのわたにおけるこの阻害活性成分は非常に分子量の小さい物質で、熱に安定であることが示唆された。

Report

(4 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • Research Products

    (1 results)

All 2006

All Presentation (1 results)

  • [Presentation] 食品中の血糖上昇抑制物質の検索について2006

    • Author(s)
      升井洋至
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会第45回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2006-10-28
    • Related Report
      2008 Final Research Report

URL: 

Published: 2006-04-01   Modified: 2016-04-21  

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