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Development of high-nutritious liquid diet using white of egg

Research Project

Project/Area Number 18500617
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionNakamura Gakuen College

Principal Investigator

TERAZAWA Yoko  Nakamura Gakuen College, 栄養科学部, 准教授 (50390307)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 宮澤 光博  独立行政法人農業生物資源研究所, 絹タンパク素材開発ユニット, 主任研究員 (90370684)
Project Period (FY) 2006 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,300,000)
Keywords咀嚼・嚥下食 / トロミ調整剤 / ユニバーサルデザインフーズ / 近赤外分光法 / 高齢者 / 卵白 / 水和構造
Research Abstract

アミノ酸価が高く、保存性および調理性に優れた乾燥卵白を用いて種々の試料を調製し、物性の測定および解析を行い咀嚼・嚥下補助剤としての妥当性を検討した。一方、近赤外分光法による卵白ゲル試料の水和性について検討した。その結果、乾燥卵白は咀嚼・嚥下補助剤として使用が可能であり、酵素添加やPHを変えることで物性が改変し、利用の幅が広がることが示唆された。分光学的解説からは卵白ゲルに包含されている水分子は、タンパク質分子と強く相互作用をしている水和構造であることが伺えた。

Report

(4 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • Research Products

    (15 results)

All 2008 2007 2006

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (12 results)

  • [Journal Article] Use of near infrared spectroscopy to invostigate the hydration structures of gelatinized and retrograded wheat starch2007

    • Author(s)
      M.Miyazawa, Y.Trerazawa, S, Kawano and T.Maekawa
    • Journal Title

      Near infrared spectroscopy

      Pages: 463-466

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    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Temperature-dependent NIR Measurements of Jelly for Nursing Meal2006

    • Author(s)
      Yoko Terazawa
    • Journal Title

      JAPAN-KOREA JOINT SYMPOSIUM ON NEAR INFRARED SPECTROSCOPY

      Pages: 296-297

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    • Author(s)
      Mitsuhiro Miyazawa
    • Journal Title

      JAPAN-KOREA JOINT SYMPOSIUM ON NEAR INFRARED SPECTROSCOPY

      Pages: 294-295

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    • Organizer
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    • Organizer
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    • Place of Presentation
      鎌倉市
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      鎌倉(鎌倉芸術館・鎌倉女子大学)
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      横浜(パシフィコ横浜)
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    • Author(s)
      Yoko Terazawa, Mitsuhiro Miyazawa
    • Organizer
      JAPAN-KOREA JOINT SYMPOSIUM ON NEAR INFRARED SPECTROSCOPY
    • Place of Presentation
      韓国
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      2008 Final Research Report

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Published: 2006-04-01   Modified: 2016-04-21  

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