Molecular genetic analysis on the expression mechanisms of the covered and naked caryopsis in barley
Project/Area Number |
18580006
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Breeding science
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Research Institution | Okayama University (2008) Kagawa University (2006-2007) |
Principal Investigator |
TAKETA Shin Okayama University, 資源生物科学研究所, 教授 (40216891)
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥3,750,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2007: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,800,000 (Direct Cost: ¥1,800,000)
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Keywords | オオムギ / 遺伝子 / 種子 / 皮麦 / はだか麦 / クローニング / 転写因子 / 接着 / 機能解析 |
Research Abstract |
通常のオオムギは, 脱穀しても実と殻が糊物質で接着していて分離できない, "皮麦"である。しかし, 一部のオオムギは, 頴果と頴が容易に分かれる変種で,"はだか麦"とよばれる。オオムギの頴果が皮性・裸性のどちらになるかは, 単一の遺伝子座で決まる単純なメンデル遺伝に従い, 皮性が裸性に対して優性である。オオムギの重要形質の1つである皮性・裸性を決める遺伝子の分子的な実体はこれまで不明であり, 実と殻が接着したり, 分離する機構も全くわかっていなかった。われわれのグループはポジショナルクローニングにより, オオムギの皮性・裸性の表現型を制御する遺伝子がERF転写因子であることを世界で初めて明らかにした。
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Report
(4 results)
Research Products
(17 results)
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[Journal Article] Barley grain with adhering hulls is controlled by an ERF family transcription factor gene regulating a lipid biosynthesis pathway2008
Author(s)
Taketa, S., Amano, S., Tsujino, Y., Sato, T., Saisho, D., Kakeda, K., Nomura, M., Suzuki, T., Matsumoto, T., Sato, K., Kanamori, H., Kawasaki, S., Takeda, K.
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Journal Title
Proceedings of the National Academy of Sciences, U.S.A 105
Pages: 4062-4067
Related Report
Peer Reviewed
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[Journal Article] Barley grain with adhering hulls is controlled by an ERF family transcription factor gene regulating a lipid biosynthesis pathway.2008
Author(s)
Taketa S., Amano S., Tsujino ,Y., Sato T., Saisho D., Kakeda K., Nomura M., Suzuki T., Matsumoto T., Sato K., Kanamori H., Kawasaki S., Takeda ,K..
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Journal Title
Proceedings of the National Academy of Sciences, U.S.A. 105
Pages: 4062-4067
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