Molecular mechanisms for prevention of amyloidogenesis : Role of intermolecular β structure in ovalbumin polymer
Project/Area Number |
18580119
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
TAKAHASHI Nobuyuki Kyoto University, 農学研究科, 助教 (20252520)
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥4,000,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2007: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,400,000 (Direct Cost: ¥1,400,000)
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Keywords | 蛋白質 / 痴呆 / 脳・神経 / 食品 / 生体分子 / オボアルブミン / アミロイド / コンフォメーション変化 |
Research Abstract |
アミロイドβ(ベータ)タンパク質の重合沈着によるアルツハイマー病発症を抑制する方法を探索するために、卵白タンパク質、オボアルブミンの重合機構の解明を試みた。オボアルブミンがアミロイド線維を形成することを確認し、分子内に重合核となり得る内在配列を見出した。更に、オボアルブミンと類縁のセリンプロテアーゼインヒビターとの連関から、上記重合核以外の内在配列ペプチドによる重合体形成抑制の可能性を検討した。
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Report
(4 results)
Research Products
(8 results)