Studies on yolk cholesterol reduction by the supplementation of fermented soybean, natto ingredients
Project/Area Number |
18580265
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Zootechnical science/Grassland science
|
Research Institution | Ibaraki University |
Principal Investigator |
MIYAGUTI Yuji Ibaraki University, 農学部, 准教授 (60250990)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
TOYODA Atsushi 茨城大学, 農学部, 講師 (00292483)
KOHARI Daisuke 茨城大学, 農学部, 講師 (50396595)
|
Project Period (FY) |
2006 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥3,820,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2008: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2007: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2006: ¥2,000,000 (Direct Cost: ¥2,000,000)
|
Keywords | ニワトリ / コレステロール / 鶏卵 / 胆汁酸 / apoVLDLII / 納豆 / 産卵鶏 / n-ヘキサン / apoVLDL II / 血中遊離脂肪酸 / 納豆不溶性画分 / コルチコステロン / 坑ストレス / 遊離脂肪酸 / ストレス |
Research Abstract |
低コレステロール卵の生産と納豆飼料のニワトリ体内での作用機序との関係について検討した。その結果、低コレステロール化は、納豆中の不溶性成分に由来することが示唆された。また、同給与はニワトリのコレステロール合成系には影響を及ぼさず、コレステロールの輸送系に関わるapoVLDLIIの発現あるいは機能に影響を及ぼすことが示唆された。
|
Report
(4 results)
Research Products
(16 results)
-
[Journal Article] Effects of fermented soybean "Natto" on the production and qualities of chicken meat2008
Author(s)
Fujiwara, K., Miyaguchi, Y., Feng, X. H., Toyoda, A., Nakamura, Y., Yamazaki, M., Nakashima, K., and H. Abe
-
Journal Title
Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 21
Pages: 1766-1772
Related Report
Peer Reviewed
-
[Journal Article] Effects of fermented soybean "Natto" supplement on egg production and qualities2008
Author(s)
Fujiwara, K., Miyaguchi, Y., Toyoda, A., Nakamura, Y., Yamazaki, M., Nakashima, K. and H. Abe
-
Journal Title
Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 21
Pages: 1610-1615
Related Report
Peer Reviewed
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-