Effects of cooking and food processing on intestinal absorption and allergenic potency of food proteins
Project/Area Number |
18700594
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | Nagoya University of Arts and Sciences |
Principal Investigator |
YAMADA Chikako Nagoya University of Arts and Sciences, 管理栄養学部, 助教 (30351216)
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Project Period (FY) |
2006 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥3,710,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2008: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2007: ¥800,000 (Direct Cost: ¥800,000)
Fiscal Year 2006: ¥2,000,000 (Direct Cost: ¥2,000,000)
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Keywords | 食物アレルギー / タンパク質の消化と吸収 / 食品 / タンパク質 |
Research Abstract |
米および卵白中の抗原タンパク質の消化性および腸管吸収性について、マウスを用いて検討した。その結果、抗原タンパク質は十分に消化されず、未分解のまま小腸の吸収部位に達し、未分解物が選択的に血中へ移行していた。さらに抗原タンパク質を経口投与後の抗体応答を解析した結果、血中の滞留期間が長かったタンパク質で抗体応答が見られ、抗原タンパク質の消化、吸収性と免疫応答との間には関連性があることが明らかとなった。
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Report
(4 results)
Research Products
(11 results)