• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

ヨコバイ食害を利用した台湾高級烏龍茶の香気生成機構の解明

Research Project

Project/Area Number 18700600
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionKagoshima Prefectural College

Principal Investigator

木下 朋美  Kagoshima Prefectural College, 生活科学科, 助教 (20399257)

Project Period (FY) 2006 – 2007
Project Status Completed (Fiscal Year 2007)
Budget Amount *help
¥3,100,000 (Direct Cost: ¥3,100,000)
Fiscal Year 2007: ¥1,400,000 (Direct Cost: ¥1,400,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,700,000 (Direct Cost: ¥1,700,000)
KeywordsCamellia sinensis / 烏龍茶 / 香気生成機構 / 酵素活性 / 香気 / チャノミドリヒメヨコバイ / 国際情報交換 / 台湾 / ヨコバイ / 2,6-dimethylocta-3,7-diene-2,6-diol / hotrienol
Research Abstract

烏龍茶の製造工程と香気生成機構の関係を明らかにするためにモデル実験を行った。実際の烏龍茶製造工程では、室内萎凋(静置および攪拌)が行われるが、同時にチャ葉の水分が減少していく。そこで、チャ葉に対する水分減少ストレスを除き、静置と撹絆のみを行うよう、相対湿度99%、温度20度の室内で、静置と攪拌を行った。サンプルは、一番茶と二番茶にそれぞれ作製し、グリコシダーゼの酵素活性測定と香気分析を行った。酵素活性は、一番茶では攪拌を行うことで高められ、攪拌停止後は下がっていた。一方、二番茶では攪拌により酵素活性が高められるということは認められなかった。香気分析では、一番茶、二番茶共に、インドールが増加していた。特に静置よりも攪拌の方がより増加していた。配糖体として存在し、製造工程中にグリコシダーゼにより分解されて生成することが知られているアルコール系香気成分については、一番茶では増加しており、特に静置よりも攪拌の方がより増加していた。一方、二番茶では同等あるいは若干減少していた。
チャ葉はチャノミドリヒメヨコバイの吸汁後、光合成が低下し、黄化することが明らかにされている。そこで、チャノミドリヒメヨコバイの抽出液をチャ新芽に接種し、同様の変化が見られるかを調べた。チャ葉の色は簡易型葉緑素計SPAD-502を用い計測した。接種前と比べ、接種後2日後には、コントロール群ではSPAD値が+0.47となり、接種群では-1.84となった。2週間後にはコントロール群ではSPAD値が+6.43となり、接種群では+1.75となった。接種群では光合成が抑えられた傾向にはあったが、黄化にまでは至らなかった。

Report

(2 results)
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2008 2007 2006

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Chemical Profiling and Gene Expression Profiling during the Manufactufing Process of Taiwan Oolong Tea"Oriental Beauty"2007

    • Author(s)
      Jeong-Yong CHO Tomomi KINOSHITA, et. al.
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 71

      Pages: 1476-1486

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 東方美人茶の香りの秘密2006

    • Author(s)
      木下朋美
    • Journal Title

      香料 299

      Pages: 113-120

    • NAID

      40007218444

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Oolong tea manufacturing procedures and stress-responsive reactions of plants give us "Suggestions for improving flavor quality or a new processing procedure of black tea"2006

    • Author(s)
      Sakata K
    • Journal Title

      Proceedings of 34^<th> Tocklai Conference-Strategies for Quality-

      Pages: 9-20

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Book] 茶大百科I2008

    • Author(s)
      武田善行ら
    • Total Pages
      948
    • Publisher
      社団法人 農山漁村文化協会
    • Related Report
      2007 Annual Research Report

URL: 

Published: 2006-04-01   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi