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タンパク質の凝集や失活をふせぐ溶液デザイン法の確立

Research Project

Project/Area Number 18750140
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Chemistry related to living body
Research InstitutionUniversity of Tsukuba

Principal Investigator

白木 賢太郎  University of Tsukuba, 大学院・数理物質科学研究科, 准教授 (90334797)

Project Period (FY) 2006 – 2007
Project Status Completed (Fiscal Year 2007)
Budget Amount *help
¥3,800,000 (Direct Cost: ¥3,800,000)
Fiscal Year 2007: ¥600,000 (Direct Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2006: ¥3,200,000 (Direct Cost: ¥3,200,000)
Keywordsタンパク質凝集 / タンパク質フォールディング / タンパク質溶液 / 酸化的リフォールディング / リゾチーム / アミノ酸誘導体 / アルギニン / 凝集抑制剤 / タンパク質溶液デザイン / ニワトリリゾチーム / アルギニンアミド
Research Abstract

本研究では溶液に添加する低分子化合物をデザインすることで、タンパク質の熱による凝集の抑制や、リフォールディングにともなう凝集の抑制する方法を試みた。
リゾチームを対象に調べたところ、熱にともなう凝集の抑制に最良の添加剤はアミノ酸アルキルエステルやポリアミンだった。本研究ではあらたにアミノ酸アミドを見いだした。効果はアミノ酸アルキルエステルと同等だが、加水分解をうけにくいために応用範囲が広がる。またポリエチレングリコールを加えておくと、アルギニンやアミノ酸誘導体の凝集抑制能が相乗的に増加することを見いだした。
リフォールディングにともなう凝集と熱にともなう凝集にたいして効果のある化合物を網羅的に探索した。その結果、前者にはウレイド基やグアニジウム基を持つ化合物が、後者にはアミノ酸の主鎖骨格を持つ化合物が候補にあがった。
タンパク質の熱凝集という速度論的な過程は、平衡論的な溶解度という概念で記述できることがわかった。ホフマイスター系列中、溶解度を低下させるタイプの塩は、タンパク質凝集速度を増加させる相関がみられたが、アンモニウム塩は例外的に凝集を高度に抑制した。タンパク質溶液には、経験的に塩化ナトリウムなどの塩を添加することが多いが、凝集を抑制するというデザインを考えるならモル表面張力増加率の低いカチオンとアンモニウムイオンを組み合わせた塩(例えばチオシアン酸アンモニウムやヨウ化アンモニウム)が好ましいことを意味する。

Report

(2 results)
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2008 2007 2006

All Journal Article (4 results) Presentation (4 results) Patent(Industrial Property Rights) (3 results)

  • [Journal Article] Systematic analysis of aggregates from 38 kinds of non-disease-related proteins : identifying the intrinsic propensity of polypeptides to form amyloid fibrils2007

    • Author(s)
      Yoshikazu Aso, Kentaro Shiraki, Masahiro Takagi
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry (In press)

    • NAID

      10027514990

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Amidated Amino Acids Are Prominent Additives to Prevent Heat-Induced Aggregation of Lysozyme2007

    • Author(s)
      Tsuneyoshi Matsuoka, Syunsuke Tomita, Hiroyuki Hamada, Kentaro Shiraki
    • Journal Title

      J.Biosci.Biochem (In press)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] L-Argininamide improves the oxidative refolding of lysozyme more effectively than L-arginine2007

    • Author(s)
      Hiroyuki Hamada, Kentaro Shiraki
    • Journal Title

      J.Biotechnol (In press)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] タンパク質凝集抑制剤の構造2006

    • Author(s)
      白木 賢太郎, 平野 篤, 浜田 寛之
    • Journal Title

      生物工学 84

      Pages: 395-397

    • NAID

      110004836584

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Presentation] Comparative analysis of chemical chaperons on lysozyme refolding between crowded and diluted solutions2007

    • Author(s)
      Toshiyuki, Kan・Hiroyuki, Hamada・Kentaro, Shiraki
    • Organizer
      日本生物物理学会第45回年会
    • Place of Presentation
      横浜市
    • Year and Date
      2007-12-21
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] Enhancement of chemical chaperon activity by amphiphilic polymers2007

    • Author(s)
      Shunsuke, Tomita・Hiroyuki, Hamada・Kentaro, Shiraki
    • Organizer
      日本生物物理学会第45回年会
    • Place of Presentation
      横浜市
    • Year and Date
      2007-12-21
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] タンノぐク質凝集抑制剤に求められる分子構造2007

    • Author(s)
      浜田寛之・松本幸治・松岡常吉・白木賢太郎
    • Organizer
      蛋白質科学会第7回年会
    • Place of Presentation
      仙台市
    • Year and Date
      2007-05-24
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      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] リゾチームの熱凝集と溶液の表面張カの関係2007

    • Author(s)
      平野篤・浜田寛之・白木賢太郎
    • Organizer
      蛋白質科学会第7回年会
    • Place of Presentation
      仙台市
    • Year and Date
      2007-05-24
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      2007 Annual Research Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 蛋白質の安定化のための温度応答性ポリマーの使用2008

    • Inventor(s)
      長崎, 幸夫・佐久間, 浩史・松岡, 常吉・白木, 賢太郎
    • Industrial Property Rights Holder
      筑波大学
    • Filing Date
      2008-03-07
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 蛋白質を含む液状組成物中における蛋白質の安定化方法2007

    • Inventor(s)
      冨田, 峻介・白木, 賢太郎
    • Industrial Property Rights Holder
      筑波大学
    • Filing Date
      2007-06-19
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] タンパク質のリフォールディング添加剤及びそれを用いたタンパク質の再生方法2006

    • Inventor(s)
      白木 賢太郎, 濱田 寛之, 福田 康朗, 福田 佳奈
    • Industrial Property Rights Holder
      株式会社アプロサイエンス
    • Industrial Property Number
      2006-167386
    • Filing Date
      2006-06-16
    • Related Report
      2006 Annual Research Report

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Published: 2006-04-01   Modified: 2016-04-21  

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