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ストレス条件下および酒類醸造過程における酵母mRNAの選択的核外輸送機構の解析

Research Project

Project/Area Number 18780054
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Applied microbiology
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

井沢 真吾  Kyoto University, 農学研究科, 助教 (10273517)

Project Period (FY) 2006 – 2007
Project Status Completed (Fiscal Year 2007)
Budget Amount *help
¥3,500,000 (Direct Cost: ¥3,500,000)
Fiscal Year 2007: ¥1,700,000 (Direct Cost: ¥1,700,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,800,000 (Direct Cost: ¥1,800,000)
KeywordsP-body / エタノールストレス / mRNA核外輸送 / 酵毋 / アルコール発酵 / 清酒醸造 / ストレス / エタノール / HSP / ポリA鎖 / 出芽酵母
Research Abstract

Processing body (P-body)はヌクレアーゼによるmRNA分解の場として同定されたが、近年、ストレス応答における役割が注目されている。出芽酵母ではグルコース枯渇や高浸透圧ストレス条件下、あるいは翻訳開始の阻害によってP-bodyの形成が促進される。これらのストレス条件下では非翻訳下にあるmRNAがポリソームからP-bodyに隔離され、翻訳の一時的抑制がおこなわれる。逆に、細胞がストレス条件下から脱するとP-body内のmRNAはポリソームへと戻り翻訳が再開される。そのため、P-bodyはストレス条件下における細胞質でのmRNA代謝に深く関与していると考えられている。そこで、エタノールストレス条件下におけるP-body形成を検討したところ、実験室株と清酒酵母株のいずれにおいても、5-10%のエタノールを含むSD培地中でP-bodyの形成が促進された。また、培地中のエタノールを除くことによりP-bodyの速やかな分解が観察されたことから、エタノールストレスによってもP-bodyの形成が促進されることを確認した。次に、白ワイン醸造および清酒小仕込み試験を行い、実際の酒類醸造過程でのP-body形成を検討した。その結果、白ワイン醸造過程ではエタノール濃度依存的にP-bodyの形成が促進されたが、マスト中の糖度低下の影響は確認されなかった。一方、清酒醸造過程ではエタノール濃度依存的なP-body形成は起きず、同濃度のエタノールを含むSD培地やワインマスト中とは異なる挙動を示した。このことから、マスト中と清酒もろみ中では細胞質における翻訳効率やmRNA fluxが異なると考えられた。

Report

(2 results)
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2008 2007 2006

All Journal Article (7 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Msn2p/Msn4p-activation is essential for the recovery from freezing stress in yeast.2007

    • Author(s)
      S. Izawa, K. Ikeda, T. Ohdate, and Y. Inoue
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun 352

      Pages: 750-755

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Improvement of tolerance to freeze-thaw stress of baker's yeast by cultivation with soy peptides.2007

    • Author(s)
      S. Izawa, K. Ikeda, N. Takahashi, and Y. Inoue
    • Journal Title

      Appl. Microbiol. Biotechnol. 75

      Pages: 533-538

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Green tea polyphenols function as prooxidants to activate oxidative-stress-responsive transcription factors in yeasts.2007

    • Author(s)
      K. Maeta, W. Nomura, Y. Takatsume, S. Izawa, and Y. Inoue
    • Journal Title

      Appl. Environ. Microbiol. 73

      Pages: 572-580

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Efficient extraction of thioreodoxin from Saccharomyces cerevisiae with ethanol.2007

    • Author(s)
      Y. Inoue, W. Nomura, Y. Takeuchi, T. Ohdate, S. Tamasu,
    • Journal Title

      Appl. Environ. Microbiol 73

      Pages: 1672-1675

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Formation of cytoplasmic P-bodies in sake yeastduring Japanese sake brewing and wine making.2007

    • Author(s)
      S. Izawa, T. Kita, K. Ikeda, T. Miki and Y. Inoue
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem. 71

      Pages: 2800-2807

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Release of thioredoxin from Saccharcmyces cerevisiae with environmental stimuli : solubilization of thioredoxin with ethanol.2007

    • Author(s)
      Y.Takeuchi et al.
    • Journal Title

      Appl.Microbiol.Biotechnol. (in press)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Asrl, an alcohol-responsive factor of Saccharomyces cerevisiae, is dispensable for alcoholic fermentation.2006

    • Author(s)
      S.Izawa, K.Ikeda, T.Kita, Y.Inoue
    • Journal Title

      Appl.Microbiol.Biotechnol. 72

      Pages: 560-565

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Presentation] 酵母のストレス応答におけるmRNA代謝機構に関する研究2008

    • Author(s)
      井沢真吾
    • Organizer
      日本農芸化学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2008-03-26
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] エタノールストレスによるHSP mRNAのhyperadenylationと核内蓄積、およびP-body形成の促進2007

    • Author(s)
      井沢真吾、北剛臣、池田佳代、井上善晴
    • Organizer
      第9回RNAミーティング
    • Place of Presentation
      名古屋国際会議場
    • Year and Date
      2007-07-28
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Book] 酒類醸造における酵母のアルコール耐性と応答、「発酵・醸造食品の最新技術と機能性」2006

    • Author(s)
      井沢真吾, 井上善晴
    • Total Pages
      10
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Related Report
      2006 Annual Research Report

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Published: 2006-04-01   Modified: 2016-04-21  

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