• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

マイクロウエットミリングと凍結噴霧乾燥による緑茶の新しい加工技術の開発

Research Project

Project/Area Number 18F18087
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section外国
Research Field Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Research InstitutionUniversity of Tsukuba

Principal Investigator

北村 豊  筑波大学, 生命環境系, 教授 (20246672)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) ISLAM MD. ZOHURUL  筑波大学, 生命環境科学研究科(系), 外国人特別研究員
Project Period (FY) 2018-10-12 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥2,300,000 (Direct Cost: ¥2,300,000)
Fiscal Year 2020: ¥300,000 (Direct Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,000,000 (Direct Cost: ¥1,000,000)
Keywords緑茶ペースト / green tea paste / functional component / micro wet milling / spray dry / green tea
Outline of Annual Research Achievements

蒸茶葉を原料とする緑茶ペーストを複数の温度で保存し、その品質(一般生菌数、総ポリフェノール量、抗酸化力、測色値、クロロフィル量)の変化を明らかにした。また、微酸性電解水処理や加熱殺菌、水分量の違いが品質に与える影響を明らかにした。すなわち、微酸性電解水処理や水分量を低下させることで、一般生菌数の増加が抑制され、保存可能期間を延ばすことができた。また、加熱殺菌は緑茶ペーストの初期菌数を低減させるが、総ポリフェノールや抗酸化力に影響を与えなかった。一方で加熱殺菌や保存中、緑色の指標やクロロフィル量の大幅な減少が見られた。以上のことから、緑茶ペーストは退色を避けられる殺菌を行い、可能な限り低温で保存することで、高い品質を保つことができることを明らかにした。

Research Progress Status

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

Report

(3 results)
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2020 2019

All Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results) Presentation (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Processing of green tea pastes by micro wet milling system: Influences on physicochemical and functional propertie2020

    • Author(s)
      Md Zohurul Islam,Yutaka Kitamura, Mito Kokawa, Shinya Fujic
    • Journal Title

      Innovative Food Science & Emerging Technologies

      Volume: 64 Pages: 1-12

    • DOI

      10.1016/j.ifset.2020.102408

    • NAID

      120007169665

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Processing of Green Tea Paste by Micro Wet Milling and Quality Evaluation During Storage2019

    • Author(s)
      Md Zohurul Islam, Yutaka Kitamura, Mito Kokawa, Shinya Fujii, Hisayuki Nakayama
    • Organizer
      2019 International Joint Conference on JSAM, SASJ and 13th CIGR VI Technical Symposium FWFNWG and FSWG workshops
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2018-10-15   Modified: 2024-03-26  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi