Project/Area Number |
18H00638
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 01070:Theory of art practice-related
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Research Institution | Jissen Women's University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
林 卓行 東京藝術大学, 美術学部, 准教授 (00328022)
住友 文彦 東京藝術大学, 大学院国際芸術創造研究科, 教授 (20537295)
丹治 嘉彦 新潟大学, 人文社会科学系, 教授 (80242395)
島津 京 専修大学, 文学部, 准教授 (80401496)
神野 真吾 千葉大学, 教育学部, 准教授 (90431733)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥14,040,000 (Direct Cost: ¥10,800,000、Indirect Cost: ¥3,240,000)
Fiscal Year 2021: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2020: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2019: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
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Keywords | 現代アート / 食 / 創造性 / アートプロジェクト / 味覚 / 多文化共生 / 関係性の美学 / 持続可能性 / 創造的行為 / 食の倫理 |
Outline of Final Research Achievements |
In 2017, The "Basic Act for the Promotion of Culture and the Arts" has added "food culture" to the list of lifestyle culture to be promoted. In such a social context, “Food" has become an important element in Art projects and Art festivals. This study conducted a field survey to verify how "food" influences contemporary artworks. This examination not only clarified the aesthetic value of "food," but also led to the conclusion that creative "food" is effective in restoring "respect for nature" and "humanity" to people who are often marginalized in an Advanced capitalist society.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の学術的意義は、現代アートの視点から「食」が有する創造性に注目し、芸術諸学(美学芸術学、現代芸術論、美術史学等)の立場から学術的研究を行ったことにある。また、文化政策学、アートマネジメント論、地域政策論などの研究者や実践者との交流により、学際的研究を目指した点にも学術的意義がある。また、2019年と2021年に公開シンポジウムを開催し、その成果は科研メンバーの論文と共にまとめ報告書を作成し公表することで社会に還元した。
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