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The Formation processes of Japanese Traditional Food Culture

Research Project

Project/Area Number 18H00746
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 03050:Archaeology-related
Research InstitutionHokuriku Gakuin University

Principal Investigator

Kobayashi Masashi  北陸学院大学, 人間総合学部(社会学科), 教授 (50225538)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 久保田 慎二  金沢大学, 国際文化資源学研究センター, 特任助教 (00609901)
北野 博司  東北芸術工科大学, 芸術学部, 教授 (20326755)
妹尾 裕介  滋賀県立琵琶湖博物館, 研究部, 主任学芸員 (20744270)
長友 朋子 (中村朋子)  立命館大学, 文学部, 教授 (50399127)
三阪 一徳  九州大学, 人文科学研究院, 助教 (00714841)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥12,350,000 (Direct Cost: ¥9,500,000、Indirect Cost: ¥2,850,000)
Fiscal Year 2020: ¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2019: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2018: ¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Keywords和食 / 土器使用痕 / ススコゲ / 米品種交代仮説 / 粘り気度 / 民族考古学 / 米品種の粘り気度 / 米蒸し / 湯取り法炊飯 / 造り付けカマド / 3Dスキャナ / 炊飯実験 / 和食の成立 / 深鍋 / 炊飯 / 炊飯民族誌 / 和食成立過程 / 土器使用痕分析 / 韓半島
Outline of Final Research Achievements

The aim of the project is to reconstruct the processes of Japanese traditional food culture, washoku, by combining such analytical methods as use-wear analysis of ceramic cooking pots, cross-cultural comparisons of cooking ethnographies in rice producing areas, systematic cooking experiments, and chemical analysis of food residues collected from pot interiors.
As a result of the analysis, it is shown that the stickiness of normal rice varieties gradually changed from early rice farmers(Yayoi period) who used hard varieties similar to SEA ethnographies to medieval rice similar to modern rice types. In responce to the above changes, rice cooking method changed from water-taking method, similar to SEA ethnographies, through steaming in kamado firing place, finally to takihoshi method which has continued to the modern period.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

第一に、「弥生時代~古代では粘り気度が弱い米品種が主体であり、和食が成立した中世以降の粘り気が強い米品種とは大きく異なっていた」という、従来認識されていなかった事実を提示した。第二に、「食材自体の味を最大限に生かすシンプルな調理」という和食の特徴は、粘り気の強い米品種の成立を背景としている点を明らかにした。第三に、米品種交代仮説により、「古代では主食のウルチ米を(炊くのではなく)蒸した理由」「北陸や山陰ではカマドの導入が遅れる理由」「中世以前では(東南アジアと同様に)玄米は殆どなかった」など、従来不明だった多くの点が解明された。最後に、土器機能研究の確立・普及にむけて具体的分析例を提示した。

Report

(4 results)
  • 2021 Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • Research Products

    (87 results)

All 2022 2021 2020 2019 2018 Other

All Int'l Joint Research (5 results) Journal Article (36 results) (of which Int'l Joint Research: 6 results,  Open Access: 6 results,  Peer Reviewed: 17 results) Presentation (41 results) (of which Int'l Joint Research: 10 results,  Invited: 7 results) Book (5 results)

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      久保田慎二・楚小龍・楊樹剛
    • Organizer
      『記念二里頭遺址科学発掘60周年国際学術研討会』
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 日本考古学における民族考古学の歩みー土器研究を中心としてー2019

    • Author(s)
      長友朋子
    • Organizer
      , 第43回韓国考古学全国大会、忠南大学校、大田
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      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 土器胎土分析からみた和歌山県の初期須恵器2019

    • Author(s)
      長友朋子・金奎虎・河承哲・田中元浩・仲辻慧大
    • Organizer
      日本考古学協会第85回、駒澤大学
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 朝鮮半島および日本列島における土器と食事様式2019

    • Author(s)
      長友朋子・金奎虎・河承哲・田中元浩・仲辻慧大
    • Organizer
      東アジア考古学Ⅱ、復旦大学、上海
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    • Invited
  • [Presentation] 東アジアにおける窯の系譜2019

    • Author(s)
      長友朋子
    • Organizer
      日本専門家招聘ワークショップ、咸安博物館、咸安
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      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 韓半島と日本列島における窯の系譜2019

    • Author(s)
      長友朋子
    • Organizer
      題31回東アジア古代史・考古学研究会交流会、奈良文化財研究所
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「近畿地方における2世紀から7世紀の米調理方法の移り変わり」2019

    • Author(s)
      妹尾裕介
    • Organizer
      『日本考古学協会第85回総会発表要旨』pp.224-225、2019年5月19日、駒澤大学
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 「弥生時代から古墳時代への炊飯方法の変化: 加賀と越後の比較」、2019年6月1日、東京藝術大学.2019

    • Author(s)
      滝沢規朗・小野本敦・小林正史
    • Organizer
      『日本文化財科学会第35回大会研究発表要旨集』pp.88-89
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 「東日本の竈構造と構築手法およびその調査手法についての提言」2019

    • Author(s)
      外山政子・久世深雪・伊藤順一
    • Organizer
      『日本考古学協会第85回総会発表要旨』pp.240-241、2019年5月19日、駒澤大学
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 「田螺山与良渚的炊器用途和稲米的料理方法」2019

    • Author(s)
      久保田慎二
    • Organizer
      『浙江省文物考古研究所良渚工作站講座』
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    • Invited
  • [Presentation] 「朝鮮半島および日本列島における土器と食事様式」2019

    • Author(s)
      長友朋子
    • Organizer
      『東アジア考古学Ⅱ』復旦大学博物館、上海
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    • Invited
  • [Presentation] Reasons for changes in rice cooking method in Long River areas and Korea/Japan.2018

    • Author(s)
      小林正史・久保田慎二・中村慎一・孫国平・王永磊
    • Organizer
      東アジア考古学会SEAA 8th Meeting at 南京大学
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「米調理時間の短縮化を生み出した要因についての民族誌モデル」2018

    • Author(s)
      小林正史
    • Organizer
      『日本考古学協会第84回総会発表要旨』pp.146-147、明治大学
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 「土鍋のスス・コゲからみた台湾北部の新石器時代~中近世の炊飯方法」2018

    • Author(s)
      小林正史・久保田慎二・陳維鈞
    • Organizer
      『日本文化財科学会第35回大会研究発表要旨集』pp.42-43、奈良女子大学
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 「稲作農耕民の火処の選択要因についての民族誌モデル」2018

    • Author(s)
      小林正史
    • Organizer
      考古学研究会第64回総会・研究集会、岡山大学
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      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Rice Cooking Method in Hemudu Culture at the Tianluoshan Site, Zhejiang Province, China,2018

    • Author(s)
      S. Kubota, M. Kobayashi, Y. Miyata. G. Sun, Y. Wang, S. Nakamura,
    • Organizer
      Eighth Worldwide Conference of The Society for East Asian Archaeology
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「新石器時代長江下游的炊器利用与其演変」2018

    • Author(s)
      久保田慎二・小林正史・宮田佳樹・劉斌・孫国平・王寧遠・陳明輝・王永磊・中村慎一
    • Organizer
      『中国考古学研究・第2届 中日論壇』
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「良渚文化の蒸し調理と土器の使い分け―良渚遺跡群美人地遺跡を例として―」2018

    • Author(s)
      久保田慎二・小林正史・宮田佳樹・北野博司・劉斌・王寧遠・陳明輝・中村慎一
    • Organizer
      『日本中国考古学会2018年度大会』
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  • [Presentation] 「中国新石器時代末期陶鬲分布拡大的背景―以陶寺遺址的分析為主―」2018

    • Author(s)
      久保田慎二
    • Organizer
      『中国社会科学論壇・早期都邑文明的発現研究与保護継承 曁陶寺四十年発掘与研究国際論壇』
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「従日本看下七垣文化的幾個問題」2018

    • Author(s)
      久保田慎二
    • Organizer
      『第2届 中国考古学大会』
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] ‘Two kinds of pit kiln and their expansion: 3rd century BCE to 4th century CE in East Asia’2018

    • Author(s)
      Tomoko Nagatomo・Disuke Nakamura
    • Organizer
      8th Worldwide Conference of the SEAA, Nanjing
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 『匈奴瓦の焼成温度推定』2018

    • Author(s)
      下岡順直・長友朋子・中村大介・臼杵勲・Eregzen Gelegdorj
    • Organizer
      日本考古学協会第84回総会、明治大学
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  • [Presentation] 「日本列島における弥生時代の土器生産」2018

    • Author(s)
      長友朋子
    • Organizer
      『アジア古代土器の社会学』2018年全北大学校BK21プラス事業団国際学術大会
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    • Invited
  • [Presentation] 『楽浪と弥生文化』2018

    • Author(s)
      長友朋子
    • Organizer
      弥生時代講座、大阪府立弥生文化博物館
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    • Invited
  • [Presentation] 西日本の5~10世紀の米蒸調理における蒸し時間短縮化2018

    • Author(s)
      妹尾裕介・合田幸美
    • Organizer
      『日本考古学協会第84回総会発表要旨』pp.142-143、明治大学
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  • [Book] 「つっかえ棒支脚の使い方」『モノ・コト・コトバの人類史 総合人類学の探求』2022

    • Author(s)
      小林正史
    • Publisher
      雄山閣
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  • [Book] 「良渚文化の蒸し調理の特性」『河姆渡と良渚: 中国稲作文明の起源』2020

    • Author(s)
      小林正史・久保田慎二
    • Publisher
      雄山閣
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  • [Book] 「河姆渡文化と粥」『河姆渡と良渚: 中国稲作文明の起源』2020

    • Author(s)
      久保田慎二・小林正史
    • Publisher
      雄山閣
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  • [Book] 「ポリツェ文化の穀物利用と食生活」『農耕文化複合形成の考古学(上)農耕のはじまり』2019

    • Author(s)
      福田正宏・國木田大・遠藤英子・ゴルシュコフ, M・那須浩郎・北野博司
    • Total Pages
      260
    • Publisher
      雄山閣
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  • [Book] 「炊飯方法の研究」『やきもの』2018

    • Author(s)
      小林正史
    • Publisher
      近代文藝社.
    • ISBN
      9784773380491
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Published: 2018-04-23   Modified: 2023-01-30  

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