Project/Area Number |
18H00907
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 07090:Commerce-related
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Research Institution | Hosei University |
Principal Investigator |
Ogawa Kosuke 法政大学, イノベーション・マネジメント研究科, 教授 (50105855)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
山根 京子 岐阜大学, 応用生物科学部, 准教授 (00405359)
上田 隆穂 学習院大学, 経済学部, 教授 (40176590)
西尾 チヅル 筑波大学, ビジネスサイエンス系, 教授 (80241769)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥17,160,000 (Direct Cost: ¥13,200,000、Indirect Cost: ¥3,960,000)
Fiscal Year 2020: ¥5,590,000 (Direct Cost: ¥4,300,000、Indirect Cost: ¥1,290,000)
Fiscal Year 2019: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
Fiscal Year 2018: ¥6,110,000 (Direct Cost: ¥4,700,000、Indirect Cost: ¥1,410,000)
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Keywords | 持続可能性 / アグリ・フードビジネス / イノベーション / 食品産業 / 農業生産技術 / 農と食のイノベーション / わさび / サラダ / 農と食 / 農と食のイノベーションモデル / フードビジネス / コロナ禍 / 消費者行動 / 農と食のビジネスモデル / アグリフードビジネス / CSR / ESG投資 / 植物食 / 地球温暖化 / アグリビジネス |
Outline of Final Research Achievements |
Our research project intends to contribute three tasks to the public, i.e., (1) to develop the Japan's competitive advantage in agri-food business, (2) to increase the number of new entrants into the sector, and (3) to adapt the state of the art technology to that agri-food industry. We classify the innovations in the industry into a few categories. Also, we build the framework for explaining the basic factors to make our society sustainable. We developed the seven sub-projects: (1) to study the basic research for innovations, (2) to design the framework for identifying the factors in the changing business environment, (3) to implement two sets of food research overseas, (4) to conduct the consumer survey and case study in Japan, (5) to do the applied research for production and distribution of vegetables, (6) to observe the general trends in vertical farming and to analysis major factors for success, and (7) to describe a company history of the development of food business.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
学際的な研究を推進するにあたり、4つの目標を設定した。①農と食の分野でのイノベーションの源泉を明らかにすること。②持続可能なアグリフードビジネスが競争優位性をもたらすことを実証すること。③農業が低生産性の罠から逃れるメカニズムを解明すること。④海外の農と食の実証研究の成果を日本に紹介すること。 理論研究のレビューとともに、農産加工分野の革新的な取り組みついて、国内外の企業を調査した。その成果は、学術書や学会誌に論文として発表されている。また、商業分野の発見や提言に関しては、商業誌での連載やビジネスフォーラムにて公表されている。なお、小川と山根は、プロジェクトに関する書籍を刊行している。
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