Studies on the influence of amino acid-Amadori products on protein synthesis of chicken embryonic myotubes
Project/Area Number |
18H02323
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 42010:Animal production science-related
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Research Institution | Iwate University |
Principal Investigator |
Kita Kazumi 岩手大学, 農学部, 教授 (20221913)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
村岡 宏樹 岩手大学, 理工学部, 准教授 (50546934)
牧野 良輔 愛媛大学, 農学研究科, 講師 (80772821)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥17,160,000 (Direct Cost: ¥13,200,000、Indirect Cost: ¥3,960,000)
Fiscal Year 2020: ¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2019: ¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2018: ¥9,620,000 (Direct Cost: ¥7,400,000、Indirect Cost: ¥2,220,000)
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Keywords | 糖化反応 / アマドリ化合物 / アミノ酸 / 筋管細胞 / 取り込み / タンパク質合成 / フルクトサミン-3-キナーゼ / グルコース / 糖化アミノ酸 / ニワトリ胚 / 初代培養 / 血中半減期 / 細胞内取り込み / 結合タンパク質 / フルクトサミン3キナーゼ / ニワトリ / グルコース取り込み / GLUT12 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, the influence of amino acid-Amadori products generated from non-enzymatical glycation on the incorporation of amino acids and glucose into chicken embryonic myotubes was examined. Phenylalanine-Amadori product suppressed phenylalanine incorporation into myotubes. Asparagine-Amadori product suppressed glucose uptake into myotubes due to the decrease in the gene expression of GLUT12 which is known to be the main insulin-sensitive glucose transporter of chicken muscle. Some glycated amino acids can be incorporated into myotubes, which suggests the existence of transporter and receptor for glycated amino acids.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
アミノ酸の糖化反応は非酵素的反応であり、生成されるアミノ酸アマドリ化合物の生理機能に関する研究報告は見当たらないことから、本研究の成果は非常に独創的であると考えられる。本研究で実験動物として用いたニワトリは高血糖動物であることから、ニワトリの体内ではアミノ酸の糖化が自発的に進むと考えられる。以前の研究において、糖化されたアミノ酸にはアミノ酸としての栄養素価値が無いことが明らかになっており、アミノ酸アマドリ化合物の生成は抑制されるべきである。今後、ニワトリの体内におけるアミノ酸アマドリ化合物を減少させることが可能となれば、ニワトリにおけるアミノ酸栄養価の向上につながることが期待される。
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Report
(4 results)
Research Products
(9 results)