Project/Area Number |
18H03665
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Medium-sized Section 10:Psychology and related fields
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Research Institution | Ritsumeikan University |
Principal Investigator |
Yuji Wada 立命館大学, 食マネジメント学部, 教授 (30366546)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
角谷 雄哉 大阪樟蔭女子大学, 健康栄養学部, 講師 (00815863)
小早川 達 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 上級主任研究員 (70357010)
鳴海 拓志 東京大学, 大学院情報理工学系研究科, 准教授 (70614353)
小林 正佳 三重大学, 医学系研究科, 准教授 (80343218)
松原 和也 立命館大学, 食マネジメント学部, 助手 (00599516)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥44,330,000 (Direct Cost: ¥34,100,000、Indirect Cost: ¥10,230,000)
Fiscal Year 2020: ¥14,560,000 (Direct Cost: ¥11,200,000、Indirect Cost: ¥3,360,000)
Fiscal Year 2019: ¥14,300,000 (Direct Cost: ¥11,000,000、Indirect Cost: ¥3,300,000)
Fiscal Year 2018: ¥15,470,000 (Direct Cost: ¥11,900,000、Indirect Cost: ¥3,570,000)
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Keywords | 嗅覚 / 味覚 / 多感覚知覚 / バーチャルリアリティ / 嗅覚ディスプレイ / 呼吸 / 感覚間相互作用 / 食認知 / 食品認知 / 心理物理学 / 脳機能計測 |
Outline of Final Research Achievements |
We have developed a novel methodology that allows for the presentation of olfactory stimuli during both exhalation and inhalation through the use of nostril tubes. This method involves positioning tubes within the nasal cavity to deliver olfactory stimuli, complemented by sealing off the spaces between the tubes and the nostrils. With the implementation of this olfactory display, participants were consistently able to perceive the olfactory stimuli presented during both inhalation and exhalation. In conducting experiments to measure taste enhancement induced by olfaction using this device, we found that such enhancement was triggered by exhalation following taste stimuli and inhalation preceding taste stimuli. Interestingly, this enhancement was not observed when the order of odor presentation was reversed. These phenomena provide evidence supporting the hypothesis that somatosensory feedback influences the interaction between taste and smell.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
鼻孔チューブを介して呼気時と吸気時に感知した匂いの提示を容易にする新しい方法論を確立した。この方法では鼻腔内に匂い刺激を提示するための鼻孔チューブを設置し、チューブと鼻孔の隙間を塞いだ。参加者は吸気時と呼気時に一貫してにおい刺激を感知することができた。すなわち後鼻腔経路の嗅覚と同様の経験をもたらす嗅覚刺激提示を鼻孔から行うことが可能になった。これはVR嗅覚デバイスの発展をもたらすだろう。また、嗅覚-味覚の組み合わせに関しては、提示刺激間の時間差の範囲によって、同時判断率の時間分布(特に、半値半幅)が変化することが分かった。これは多感覚の時間知覚に関わる新たな発見である。
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