• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

発酵食品におけるD-アミノ酸プロファイルと食品機能との相関解析

Research Project

Project/Area Number 18J20256
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section国内
Research Field Food science
Research InstitutionOsaka University

Principal Investigator

谷口 百優  大阪大学, 工学研究科, 特別研究員(PD)

Project Period (FY) 2018-04-25 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥2,200,000 (Direct Cost: ¥2,200,000)
Fiscal Year 2020: ¥700,000 (Direct Cost: ¥700,000)
Fiscal Year 2019: ¥700,000 (Direct Cost: ¥700,000)
Fiscal Year 2018: ¥800,000 (Direct Cost: ¥800,000)
KeywordsD-アミノ酸 / 発酵食品 / LC-MS / GC-MS / 相関解析 / 官能評価 / メタボロミクス / 成分分析 / 食品機能
Outline of Annual Research Achievements

食品に含まれるD-アミノ酸と呈味との関連を調査する為、LC-MSによるD-アミノ酸の定量分析と、官能評価による呈味スコアの取得を実施し、D-アミノ酸プロフィルと呈味との相関解析を実施した。その際、より情報量が多い説明変数を得るためタンパク質構成アミノ酸以外のアミン類を含めて鏡像体選択的アミノ酸分析をLC-MSを用いて実施し、またGC-MSによって有機酸や糖を含む親水性成分のノンターゲット解析を実施した。
本研究では、既に多種類のD-アミノ酸を含むことが知られていた清酒をサンプルとして使用した。また清酒は、官能評価方法が比較的確立されているとされている。結果として、清酒中では、熟成工程のメイラード反応の副産物としてD-アミノ酸が産生される場合や、酒母中の乳酸菌が産生するアミノ酸ラセマーゼ酵素によってD-アミノ酸が産生される場合があることがわかった。また、熟成酒や、生もと仕込み清酒に特徴的な呈味とD-アミノ酸プロファイルとの正の高い相関があった。さらに成分プロファイルを説明変数とした呈味予測モデルの構築において、D-アミノ酸の情報を含むアミノ酸鏡像体選択的プロファイルが、予測精度の向上に貢献したことが示された。

Research Progress Status

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

Report

(3 results)
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2020 2019 2018

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Profiling of taste-related compounds during the fermentation of Japanese sake brewed with or without a traditional seed mash (kimoto)2020

    • Author(s)
      Moyu Taniguchi, Yoshifumi Takao, Hiroshi kawasaki, Tasuku Yamada, Eiichiro Fukusaki
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: - Issue: 1 Pages: 63-70

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2020.02.017

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Component Profiling of Soy-Sauce-Like Seasoning Produced from Different Raw Materials2020

    • Author(s)
      Tomoyuki Yamana, Moyu Taniguchi, Takeharu Nakahara, Yusuke Ito, Natsuki Okochi, Sastia Putri, Eiichiro Fukusaki
    • Journal Title

      Metabolites

      Volume: - Issue: 4 Pages: 137-137

    • DOI

      10.3390/metabo10040137

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Enantioselective Amino Acid Profile Improves Metabolomics-based Sensory Prediction of Japanese Sake2019

    • Author(s)
      Moyu Taniguchi, Asako Shimotori, Eiichiro Fukusaki
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 25 Issue: 6 Pages: 775-784

    • DOI

      10.3136/fstr.25.775

    • NAID

      130007771340

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] メタボロミクス解析を用いた生もと酒母が醪の成分プロファイルに与える影響の調査2019

    • Author(s)
      谷口百優,高尾佳史,川崎博資,山田翼,福崎英一郎
    • Organizer
      第13回メタボームシンポジウム
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 濃醇甘口日本酒のD-アミノ酸に注目した呈味成分の網羅的解析2018

    • Author(s)
      谷口百優
    • Organizer
      日本醸造学会若手の会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 濃醇甘口日本酒のD-アミノ酸に注目した呈味成分の網羅的解析2018

    • Author(s)
      谷口百優
    • Organizer
      メタボロームシンポジウム
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Metabolomics-based profiling of taste components specially focusing on D-amino acids in Kijosyu (a Japanese sake)2018

    • Author(s)
      Moyu Taniguchi
    • Organizer
      Metabolomics conference
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Book] Amino acid analysis2019

    • Author(s)
      Yosuke Nakano, Moyu Taniguchi, Yutaka Umakoshi, Daisuke Watai, Eiichiro Fukusaki
    • Publisher
      Springer
    • Related Report
      2018 Annual Research Report

URL: 

Published: 2018-05-01   Modified: 2024-03-26  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi