Project/Area Number |
18K02185
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Miyagi University of Education |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | 環境ライフスタイル / 環境調整行動 / 教室環境 / 換気 / エネルギー教育 / SDGs / 環境マイクロバイオーム / 授業開発 / 持続可能な社会 / 小学校家庭科 / 家電製品 / 消費電力 / 中学校教室 / COVID19 / 模型実験 / CFD解析 / 室内環境 / 在室行動 / マイクロバイオーム / 年間調査 / スマートハウス / HEMS / 実験教材 / モニタリング / フィードフォワード制御 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, a smart house model kit which simulates feedforward HVAC system was invented. Environmental microbiome characteristics were surveyed for environment-conscious lifestyle evaluation. The relationship between students' staying behavior and indoor environment in the classroom was determined from the long term survey in the junior high school classrooms. In order to promote the fruits from this study, a brochure was designed to let students produce a healthy and comfort classroom through effective ventilation. Also, the learning procedure was developed to apply home practice and relation between home life styles and sustainable development goals (SDGs) as an important view point on environment-conscious lifestyle evaluation.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の意義は、フィードフォワード空調制御について、理解を深めるためのツールを整備したこと、そして環境ライフスタイル評価の試みとして、温湿度、CO2濃度、環境調整行動のほか、環境マイクロバイオーム(微生物叢)も適用したことである。環境計測の対象空間は、コロナ禍の影響もあるため学校教室になったが、本研究の成果は住宅にも応用可能と考えている。また、環境調整行動やSDGsの理解と普及のために、啓発資料や授業を提示した。
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