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Age-related changes in mental and physical functions in homebound older adults and their association with cooking difficulties and dietary intake

Research Project

Project/Area Number 18K02191
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionTeikyo Heisei University

Principal Investigator

NOGUCHI Ritsuna  帝京平成大学, 健康メディカル学部, 教授 (70720796)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 芝崎 本実  帝京平成大学, 健康メディカル学部, 助教 (10634256)
野原 健吾  帝京平成大学, 健康メディカル学部, 助教 (70727726)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2020: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2019: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2018: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywords在宅高齢者 / 食品摂取の多様性スコア(DVS) / 混合研究法 / 計量テキスト分析(KH coder) / 調理 / 高齢者 / 不便さ / 食品摂取の多様性スコア / 食品接種の多様性評価 / 胃酸分泌低下 / とろみ剤 / 胃消化シミュレーター(GDS) / 食品摂取の多様性評価 / 男女差 / 油脂類摂取の低下 / 10食品群チェック表 / 共食 / 加齢 / 機能低下 / 栄養摂取
Outline of Final Research Achievements

A questionnaire survey on dietary variety score (DVS) and changes in physical and mental functions and eating environment was conducted among 216 elderly participants of a nutrition course held in Tokyo. The results were analyzed quantitatively and qualitatively.The mean DVS was lower than the target of 7 for both men and women, and lower for men than for women.Both men and women showed a decrease in meat intake and an increase in intake of dairy products and prepared foods.This was associated with reduced chewing and swallowing function and shorter cooking times.Physical and mental function declined in both men and women.In men, cooking and eating frequency per person was associated with weight gain.In women, cooking time was associated with weight loss.
Quantitative analysis showed that there were differences between men and women in their attitudes toward food and cooking and their perceptions of role changes with aging.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究結果において、高齢者の食品摂取の多様性スコア(DVS)低下の背景に、孤食や家庭内孤食が関連している事、高齢者が積極的に摂取したい肉類摂取量の減少及び乳製品や惣菜の摂取量増加の背景に、咀嚼・嚥下機能低下や調理時間の減少がある事等が示唆された。更に、高齢者の食や調理への向き合い方には、男女差が大きいことも示唆された。
このように、高齢者の食は性差や社会・経済・心理的状況と密接に関わっており、栄養素の充足(栄養学的モデル)や疾病予防(医学的モデル)だけでは解決できない。今後、高齢者の食について、栄養学的モデルや医学的モデルの枠を超えた複合的な視点での調査や質的な分析が必要であることが示唆された。

Report

(7 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2021 2020

All Journal Article (1 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] ヒト胃消化シミュレーターを用いた澱粉性主食における消化挙動の観察および解析2021

    • Author(s)
      芝崎本実、前田竜郎、野口律奈、小林功
    • Journal Title

      消化と吸収

      Volume: 43 Pages: 145-155

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅高齢者自身が感じる「加齢に伴う心身機能の 変化、それに伴う調理上の不便さとそれへの対処 行動」の男女差 ~インタビュー調査の解析より~2022

    • Author(s)
      野口 律奈
    • Organizer
      第17回日本応用老年学会大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅高齢者が感じる加齢に伴う機能低下と食環境、および食生活の変化について~ その1(質問紙の量的解析) ~2021

    • Author(s)
      野口律奈、芝崎本実、野原健吾
    • Organizer
      第16回日本応用老年学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅高齢者が感じる加齢に伴う機能低下と食環境、および食生活の変化について~その2(質問紙自由記述内容の質的解析)~2021

    • Author(s)
      野口律奈、芝崎本実、野原健吾
    • Organizer
      第16回日本応用老年学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ヒト胃消化シミュレーターを用いた主食に含まれる主要栄養成分の消化(分解)過程の解明2021

    • Author(s)
      芝崎本実、前田竜郎、野口律奈、小林功
    • Organizer
      日本食品科学工学会第68回大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ヒト胃シミュレーターを用いた主食の消化動態の観察および解析2020

    • Author(s)
      芝崎本実,前田竜郎,野口律奈,小林功
    • Organizer
      日本食品工学会第21回(2020年度)年次大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2025-01-30  

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