Project/Area Number |
18K02206
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
|
Research Institution | Aomori University of Health and Welfare |
Principal Investigator |
Iijima Mika 青森県立保健大学, 健康科学部, 教授 (40367876)
|
Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
|
Budget Amount *help |
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
|
Keywords | 多糖類 / ヒドロゲル / 熱的性質 / ゲル |
Outline of Final Research Achievements |
Various kinds of polysaccharides found in a wide variety of plants, bacteria, crustaceans and insects form hydrogels via physical aggregation in aqueous media. The major mass of hydrogels is water filled, ca. 95-99.5 %, in a network structure, although the solid shape of the gel is maintained. In this study, the thermal properties of polysaccharide physical hydrogels are introduced.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
多糖類は古くからヒドロゲルとして食品に利用されている。多糖類は植物に含まれるものが多く、原料植物により、化学構造やゲル形成能が異なる。バイオマス資源の中にも未知多糖が多く含まれており、これらを用いた機能性物理ゲルを得、最小限のエネルギーで、容易に物性をコントロールできれば、応用分野を広げることが可能である。バイオマスから得られる多糖で、新しいゲルを様々な用途で利用することは、個々に異なるニーズを有する人々の食生活を豊かにすることができる。
|