• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Thermal properties of polysaccharide hydrogels derived from plants

Research Project

Project/Area Number 18K02206
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionAomori University of Health and Welfare

Principal Investigator

Iijima Mika  青森県立保健大学, 健康科学部, 教授 (40367876)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Keywords多糖類 / ヒドロゲル / 熱的性質 / ゲル
Outline of Final Research Achievements

Various kinds of polysaccharides found in a wide variety of plants, bacteria, crustaceans and insects form hydrogels via physical aggregation in aqueous media. The major mass of hydrogels is water filled, ca. 95-99.5 %, in a network structure, although the solid shape of the gel is maintained. In this study, the thermal properties of polysaccharide physical hydrogels are introduced.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

多糖類は古くからヒドロゲルとして食品に利用されている。多糖類は植物に含まれるものが多く、原料植物により、化学構造やゲル形成能が異なる。バイオマス資源の中にも未知多糖が多く含まれており、これらを用いた機能性物理ゲルを得、最小限のエネルギーで、容易に物性をコントロールできれば、応用分野を広げることが可能である。バイオマスから得られる多糖で、新しいゲルを様々な用途で利用することは、個々に異なるニーズを有する人々の食生活を豊かにすることができる。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] DSC and TMA Studies of Polysaccharide Physical Hydrogels2021

    • Author(s)
      IIJIMA Mika、HATAKEYAMA Tatsuko、HATAKEYAMA Hyoe
    • Journal Title

      Analytical Sciences

      Volume: 37 Issue: 1 Pages: 211-219

    • DOI

      10.2116/analsci.20SAR10

    • NAID

      130007966699

    • ISSN
      0910-6340, 1348-2246
    • Year and Date
      2021-01-10
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Presentation] ナノセルロース複合κ-カラギーナンヒドロゲルのゲル化2019

    • Author(s)
      飯島美夏, 千葉真優, 畠山立子, 畠山兵衛
    • Organizer
      第68回高分子学会年次大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] κ-カラギーナン/セルロース及び関連多糖混合ゲルの熱的挙動2019

    • Author(s)
      飯島美夏, 畠山立子, 畠山兵衛
    • Organizer
      第3会熱分析討論会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] セルロース複合ヒドロゲルの熱的性質2019

    • Author(s)
      飯島美夏, 畠山立子, 畠山兵衛
    • Organizer
      第55回熱測定討論会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] ザンタンガム/ローカストビーンガム混合ゲルのゲル-ゾル転移2018

    • Author(s)
      飯島美夏, 元藤賢大, 畠山立子, 畠山兵衛
    • Organizer
      第67回高分子学会年次大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 多糖混合系より形成されたヒドロゲルの熱的性質2018

    • Author(s)
      飯島美夏, 畠山立子, 畠山兵衛
    • Organizer
      第54回熱測定討論会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 酢酸セルロースと糖及びリグニンベースポリカプロラクトンポリマーアロイの熱的および粘弾性的性質2018

    • Author(s)
      飯島美夏, 畠山立子, 畠山兵衛
    • Organizer
      第2回熱分析討論会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Book] 熱量測定・熱分析ハンドブック 第3版2020

    • Author(s)
      日本熱測定学会編
    • Total Pages
      1
    • Publisher
      丸善出版
    • ISBN
      9784621305072
    • Related Report
      2020 Annual Research Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2022-01-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi