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Development of new porridge with enhanced nutrition and allergy-free foods using gelatinized rice flour as an emulsifier

Research Project

Project/Area Number 18K02207
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionUniversity of Niigata Prefecture

Principal Investigator

Yamagishi Azumi  新潟県立大学, 人間生活学部, 准教授 (00400531)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 田村 朝子  新潟県立大学, 人間生活学部, 教授 (60240991)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywordsα化米粉 / 加熱せん断粉砕法 / 非加熱調理 / マヨネーズ風調味料 / 食物アレルギー / 物性 / 安定性 / 粳米 / 高アミロース米 / 粥 / 栄養強化粥 / アレルギー対応食品
Outline of Final Research Achievements

In this experiment, porridge was cooked using gelatinized rice flour with different preparation methods, and the effect on physical properties of porridge was examined. In addition, gelatinized flour could be used unheated. We investigated the use of gelatinized rice flower instead of foods that cause allergies. The results showed that the gelatinized rice flours prepared using the method of drying after cooking and shear heat milling were differed to their water and oil absorption. It was suggested that the water and oil absorption of the gelatinized rice flour prepared using the method of shear heat milling was related to the roughness of the powder surface due to friction in the preparation process. In this experiment, it was possible to make a mayonnaise-like seasoning by using rice oil, sake lees, and corn powder by taking advantage of the oil absorption ability of gelatinized rice flour prepared by the shear heat milling method.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

ウルチ米および高アミロース米を原料として、異なる方法で作成したα化米粉に水を添加した際の粥の物性を明らかにできたことは、調理学分野において同じ米粉でも上新粉や白玉粉とは異なる、新たな食品素材の基盤データとして学術的意義がある。また、加熱せん断粉砕法で作製したα化米粉の吸油性を活かしてマヨネーズ風調味料を作製できたことは、従来から行われている米粉を食物アレルギーの特定原材料である小麦粉の代替ではなく、新たに卵の代替としての利用を提案したことになる。これは食料需給率が100%である米の消費拡大の一助になる可能性もあることから、社会的意義があると言える。

Report

(5 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (12 results)

  • [Journal Article] 昆布の軟化を亢進する野菜成分の同定2019

    • Author(s)
      山岸あづみ,西村直道,青江誠一郎
    • Journal Title

      人間生活文化研究

      Volume: 29 Pages: 147-154

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Compositional Changes in Softened Konbu and Its Physiological Effects2018

    • Author(s)
      山岸あづみ, 青江誠一郎
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 51 Issue: 5 Pages: 297-299

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.51.297

    • NAID

      130007498896

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] α化米粉のマヨネーズ風調味料への活用と作成条件の検討2021

    • Author(s)
      山岸あづみ,中易萌香,権代陽奈子,鈴木拓史,田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
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      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 加工方法および米の種類が異なるα化米粉で作成した粥の性状比較2020

    • Author(s)
      山岸あづみ、田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
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      2020 Research-status Report
  • [Presentation] カスタードプリンに対する材料の配合割合と加熱法の検討―年代の異なる料理本を参考に―2019

    • Author(s)
      山岸あづみ、田村朝子
    • Organizer
      新潟人間生活学会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] Relationship between oral and body muscle strength, food preferences and daily living habits in nursery school children.2019

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      Asako Tamura, Yoshiko Kontai, Azumi Yamagishi, Tomomi Tsuji
    • Organizer
      Asian Congress of Nutrition
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      山岸あづみ、山中千恵美、青江誠一郎
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      日本食物繊維学会
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      山岸あづみ,山中千恵美,青江誠一郎
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      日本栄養・食糧学会
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      山岸あづみ,田村朝子
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      新潟人間生活学会
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      山岸あづみ,田村朝子、金胎芳子
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      日本栄養改善学会
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      山岸あづみ,山中千恵美,青江誠一郎
    • Organizer
      日本食物繊維学会
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      田村朝子,山岸あづみ,金胎芳子
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      日本栄養改善学会
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      矢澤由佳,山岸あづみ,鈴木拓史
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      日本栄養改善学会
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      鈴木拓史,三原法子,山岸あづみ,田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
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      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2023-01-30  

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