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Study for resistant starch content of cooked rice and characterization of endosperm starch in high amylose rice.

Research Project

Project/Area Number 18K02217
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

Ashida Kanae  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 次世代作物開発研究センター, 主任研究員 (90450329)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 井ノ内 直良  福山大学, 生命工学部, 教授 (80193621)
久保田 結香  福山大学, 生命工学部, 助手 (60762698)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords高アミロース米 / 澱粉 / 難消化性澱粉 / 調理 / 調理条件 / 澱粉構造 / 高アミロース性遺伝子 / アミロペクチン / 加工
Outline of Final Research Achievements

Characteristics of endosperm starch and change of resistant starch content during cooking were studied using various types of high amylose rice. Resistant starch content of raw endosperm starch was differed among rice varieties. Processing and cooking had effect on resistant starch content. Cooked ‘Kitamizuho’ as pilaf showed highest resistant starch content. Resistant starch content was increased by cooling and reheat. By combination of high amylose rice, pilaf cooking, cooling and reheat, effective consumption of resistant starch will be attainable.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

高アミロース米品種が複数育成されているが、澱粉の詳細な構造や物理特性、調理特性に関する知見は不足していた。本研究では、実際に栽培が広まりつつある品種を材料として、品種によって澱粉の構造や糊化した際の特性、調理前後の難消化性澱粉含有率の変化が異なることを明らかにし、難消化性澱粉をより多く利用できる調理条件と品種を見出した。得られた知見は、今後の高アミロース新品種の育成および高アミロース米の利用拡大に貢献すると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2020 2019 2018

All Presentation (5 results)

  • [Presentation] ae遺伝子をもつアミロース含量の異なる米胚乳澱粉などの難消化性澱粉の性質2020

    • Author(s)
      久保田結香、芦田(吉田)かなえ、井ノ内直良
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2020年度大会(第69回)
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] いくつかの高アミロース米を調理した際の難消化性澱粉含有率2020

    • Author(s)
      芦田(吉田)かなえ、久保田結香、井ノ内直良
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2020年度大会(第69回)
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] いくつかの高アミロース米胚乳澱粉の粗グルコアミラーゼ分解残渣の構造2019

    • Author(s)
      久保田結香、大永知美、芦田(吉田)かなえ、井ノ内直良
    • Organizer
      第68回日本応用糖質科学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 特異なアミロペクチン構造をもつ高アミロース米の主として胚乳澱粉の性質2019

    • Author(s)
      久保田結香
    • Organizer
      日本応用糖質科学会中国・四国支部シンポジウム
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] いくつかの高アミロース米の胚乳澱粉の微細構造2018

    • Author(s)
      久保田結香,芦田(吉田)かなえ,井ノ内直良
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成30年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2022-01-27  

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