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Analysis of Effects on Social Network Construction and Behavioral Mechanisms in Co-eating among Elderly

Research Project

Project/Area Number 18K02229
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionTokyo Denki University

Principal Investigator

Tokunaga Hiroko  東京電機大学, システムデザイン工学部, 研究員 (00747321)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 木村 敦  日本大学, 危機管理学部, 准教授 (90462530)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords高齢者 / 共食 / 会話行動 / 食事形式 / コミュニケーション支援 / 孤立防止 / 共食コミュニケーション / 多人数会話 / 社会的ネットワーク / 食事行動 / 孤食 / 共食会話
Outline of Final Research Achievements

Based on the behavior analysis of the co-eating of older adults, this study clarifies the effects of psychological health on meal time conversation. We conducted a dietary experiment in which the same menu was provided in individual and platter formats to four groups consisting of six older adults. From the recorded video, participant’s speech behaviors were annotated from the start of eating to 20 minutes. The subjects of analysis were the amount of speech and topics of the participants. The results revealed that during the meal, the speaker could easily secure a situation in which they continued to speak at a certain time, and the participants activated the interaction on the topic of cooking. This study found that co-eating conversation functions as a place to deepen mutual understanding among participants and to give the first meeting an opportunity to talk with each other.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本は超高齢社会にあり,平均寿命の延伸に伴い人々は長い高齢期を過ごしている.高齢者の一人暮らし,あるいは夫婦のみで暮らす世帯が増加している現状において,社会的孤立が問題となっている.本研究は,食事コミュニケーションは人と人との絆を深める機能を持つとの仮説の下,実際の食事シーンにおける人の会話行動を分析し,高齢者が社会的ネットワークを効果的に形成できる共食の特徴を,人間行動科学的なエビデンスをもって示したところに社会的意義がある.

Report

(5 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2022 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 1 results) Presentation (11 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Effect of co-eating on unfamiliar food intake among Japanese young adults2021

    • Author(s)
      Kimura Atsushi、Tokunaga Hiroko、Sasaki Hiroki、Shuzo Masaki、Mukawa Naoki、Wada Yuji
    • Journal Title

      Food Quality and Preference

      Volume: 89 Pages: 104135-104135

    • DOI

      10.1016/j.foodqual.2020.104135

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Addition of sauce enhances finger-snack intake among Japanese elderly people with dementia2020

    • Author(s)
      Kimura, A., Yamaguchi, K., Tohara, H., Sato, Y., Sawada, N., Nakagawa, Y., Matsuda, Y., Inoue, M., Tamaki, K.
    • Journal Title

      Clinical Interventions in Aging

      Volume: 2019:14 Pages: 2031-2040

    • DOI

      10.2147/cia.s225815

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 食事介助を要する病棟の食堂の建築設計及びインテリアデザインに関する調査研究2018

    • Author(s)
      江川香奈・木村敦
    • Journal Title

      日本インテリア学会論文報告集

      Volume: 28 Pages: 41-47

    • NAID

      40021614393

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 共食における銘々膳と共同膳の形式が参与者の会話行動に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      電子情報通信学会HCS研究会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 高齢者グループの共食コミュニケーションにおける大皿料理の役割~銘々膳と共同膳による事例検討~2020

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      日本認知科学会第37回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 共有物の大皿はコミュニケーションの何を変えるのか?~異なる食事形式による高齢者らの視線行動分析から~2020

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      電子情報通信学会HCGシンポジウム2020
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 高齢者らの共食会話における会話の分裂と食事行為の関係分析2019

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      電子情報通信学会HCS研究会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 食事形式の特性が会話中の自己開示へもたらす効果 ~ 高齢者同士の共食中の話題の分類から ~2019

    • Author(s)
      花井俊孝
    • Organizer
      電子情報通信学会HCS研究会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 高齢者に提供する食事形式がコミュニケーション行動に及ぼす影響,~和食レストランでの会食を対象に~,情報処理学会研究報告Vol.2019-ASD16 N0.1,pp.1-82019

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      情報処理学会高齢社会デザイン研究会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 「インタラクションの多さ」は「濃いコミュニケーション」を説明するのか?-高齢者の共食会話における食事の役割分析に向けて-2019

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      2018年度VNV研究会年次大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 高齢者の共食コミュニケーション研究に向けたデータセットの構築2018

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      電子情報通信学会HCS研究会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 離れて暮らす親子を食卓でつなぐコミュニケーション支援の検討2018

    • Author(s)
      徳永弘子
    • Organizer
      食文化の革新シンポジウム
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      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 昆虫食の摂食経験と顕在的・潜在的態度の検討2018

    • Author(s)
      松原和也
    • Organizer
      食の科学アゴラ第一回研究会
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  • [Presentation] ソース付加が認知症高齢者の食品摂取に及ぼす効果についての心理学的検証2018

    • Author(s)
      木村敦
    • Organizer
      第24回日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2023-01-30  

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