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Palatability and nutrient retention of steamed vegetables

Research Project

Project/Area Number 18K02239
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionHyogo University of Teacher Education

Principal Investigator

KISHIDA Etsu  兵庫教育大学, 学校教育研究科, 教授 (70214773)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2020: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords蒸し調理 / 嗜好特性 / 甘味 / 官能評価 / アスコルビン酸 / キャベツ / カブ / 嗜好 / ビタミンC / 野菜 / ビタミン
Outline of Final Research Achievements

The sweetness and palatability of steamed turnips and cabbages were evaluated using a physicochemical analysis and sensory evaluation. Concerning the total amount of sugars in vegetables, no significant difference was observed in steamed ones when compared with uncooked ones. In sensory evaluation, the scores for the sweetness and palatability of steamed turnips were significantly higher than for uncooked turnips. A positive correlation was noted between the sweetness and palatability of turnips cooked with any cooking method, indicating that sweet turnips are considered palatable.
Effect of steaming temperatures was examined using cabbage. The AA retention rate after cooking at 70oC for 10 min was significantly lower than that after steaming at 100oC. The decline in AA content was inhibited when the cabbage was heated in a microwave before steaming at 70oC.These results suggested that AA retention was affected by AA oxidase.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

野菜の蒸し調理の特性を明らかにするために,キャベツとカブを用いて,野菜を蒸すと甘味が増し,嗜好性が向上するのか,また,蒸し温度によるアスコルビン酸(ビタミンC)への影響を検証した。
結果,蒸し調理により糖含量に変化はないものの,テクスチャーの変化により甘味が増強して嗜好性が向上すること,またキャベツでは,ゆで調理よりもビタミンCの損失が少なく,蒸し調理はヘルシー志向に合致する調理法であることを示した。本研究より,現代の食生活に合った野菜の蒸し調理を提案することができ,また,新たに中学校家庭科に加わった野菜の蒸し調理に関する教材のデータを得たことより,教育への還元が期待される。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] 蒸し調理におけるカブの甘味と嗜好特性2021

    • Author(s)
      山本真子,井奥加奈,岸田恵津
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 54 Pages: 49-55

    • NAID

      130007985974

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 小学校家庭科教科書における鍋による炊飯加熱過程の表現に対する教員志望大学生の理解2020

    • Author(s)
      白杉直子,作田はるみ,橘ゆかり,岸田恵津,坂本薫,井奥加奈,森井沙衣子,升井洋至,堀内美和,中谷梢,三浦加代子,片平理子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 53 Pages: 114-126

    • NAID

      130007833167

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 教員からみた小学校家庭科における炊飯実習の現状と課題2020

    • Author(s)
      三浦加代子他全15名
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 53 Pages: 44-52

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 蒸し調理における加熱温度の違いがキャベツのアスコルビン酸量に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      岸田恵津,西窪玲衣,井奥加奈
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 51 Pages: 1-6

    • NAID

      130007499189

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 色彩の異なるサラダの印象と嗜好との関連-兵庫県内女子大学生を対象とした検討ー2020

    • Author(s)
      星野亜由美,竹中千明,山根早絵,岸田恵津
    • Organizer
      日本家政学会関西支部第42回研究発表会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 紫キャベツの含有割合が異なるサラダの印象2020

    • Author(s)
      星野亜由美,山根早絵,岸田恵津
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部第46回研究発表会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 赤パプリカのオーブン加熱における甘味関連成分の変動2019

    • Author(s)
      井奥加奈,青木文香,毛利哲,岸田恵津
    • Organizer
      日本調理科学会2019年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 野菜の蒸し調理における嗜好特性-カブとキャベツの甘味について-2018

    • Author(s)
      山本真子,岸田恵津,井奥加奈
    • Organizer
      日本調理科学会平成30年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 質問紙調査による関西在住の消費者における野菜の消費意識と調理方法の比較2018

    • Author(s)
      井奥 加奈、川越 星来、山本 真子、岸田 恵津
    • Organizer
      日本調理科学会平成30年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2022-01-27  

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