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Effects of nutritional conditions on induction of colonic alkaline phosphatase activity by dietary nondigestible carbohydrates, and those analyses

Research Project

Project/Area Number 18K02244
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionFuji Women's University

Principal Investigator

OKAZAKI Yukako  藤女子大学, 人間生活学部, 准教授 (80433415)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords大腸ALP活性 / 難消化性糖質 / 栄養条件 / 大腸内環境 / ラット / 食餌脂質 / 食餌タンパク質 / 大腸ALP / 栄養学
Outline of Final Research Achievements

This study demonstrated that dietary fat types influenced the effects of dietary nondigestible oligosaccharides on the colonic luminal environment, including ALP activity. The effect of oligosaccharides on colonic ALP activity and luminal variables was prominent when the rats are fed lard diet compared to rats fed soybean oil diet, or corn oil diet. It was further found that the inductive effect of dietary oligosaccharides on colonic ALP activity was prominent under the high-fat diet or high-protein diet conditions. These results suggest that nutritional conditions such as the quality or quantity of dietary fat or protein may change the effects of nondigestible carbohydrates on the colonic luminal environment including the ALP activity.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

近年,腸内環境と健康は密接に関与することが知られてきており,その機能調節に関して食生活の面からも幅広く研究されている。一方で,食品成分の機能性は一定ではなく,人の栄養状態や生理状態により変動することが考えられる。本研究より,難消化性糖質摂取による大腸ALP活性増加作用をはじめとする腸内環境調節作用は,摂取する脂質とタンパク質の質や量といった栄養条件により異なることが新たに見出された。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (8 results) (of which Invited: 3 results)

  • [Journal Article] Modulation of the Colonic Luminal Environment by Food Factors2021

    • Author(s)
      岡崎 由佳子
    • Journal Title

      Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

      Volume: 74 Issue: 1 Pages: 9-14

    • DOI

      10.4327/jsnfs.74.9

    • NAID

      130007992206

    • ISSN
      0287-3516, 1883-2849
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The effects of different high-fat (lard, soybean oil, corn oil or olive oil) diets supplemented with fructo-oligosaccharides on colonic alkaline phosphatase activity in rats2020

    • Author(s)
      Yukako Okazaki, Tetsuyuki Katayama
    • Journal Title

      European Journal of Nutrition

      Volume: - Issue: 1 Pages: 89-99

    • DOI

      10.1007/s00394-020-02219-y

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] フルクトオリゴ糖摂取ラットの大腸ALP活性誘導をはじめとする腸内環境変動に対する脂肪摂取量の影響2021

    • Author(s)
      岡崎 由佳子,尾崎 舞,鈴木 毬那,東海林 綾香
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 食品因子による大腸内環境改善調節作用に関する研究2020

    • Author(s)
      岡崎 由佳子
    • Organizer
      令和2年度 日本栄養・食糧学会 受賞講演
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 食品成分によるアルカリホスファターゼを含む大腸内環境調節作用に関する研究2020

    • Author(s)
      岡崎 由佳子
    • Organizer
      2020年度 日本農芸化学会北海道支部/第50回 日本栄養・食糧学会北海道支部 合同学術講演会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 食餌脂肪量の違いがオリゴ糖摂取ラットの大腸ALP活性誘導をはじめとする腸内環境に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      岡崎由佳子,鈴木毬那,東海林綾香
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 大腸内環境関連因子を調節する食品成分2019

    • Author(s)
      岡崎由佳子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食餌脂質の種類の違いがオリゴ糖摂取ラットの大腸ALP活性誘導をはじめとする腸内環境に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      岡崎由佳子,粟津瑠姫,佐久間一歌,上杉美玖
    • Organizer
      日本食物繊維学会第24回学術集会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 食餌脂肪量の違いがオリゴ糖摂取ラットの大腸ALP活性誘導に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      鈴木毬那,東海林綾香,岡崎由佳子
    • Organizer
      2019年度日本農芸化学会北海道支部第2回講演会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 食餌脂肪の質の違いがフルクトオリゴ糖摂取ラットの大腸ALP活性誘導と腸内環境変動に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      岡崎由佳子,粟津瑠姫,木村李華,小檜山聖佳
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2022-01-27  

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