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Study on the control of Campylobacter jejuni/coli using phages

Research Project

Project/Area Number 18K02249
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionNakamura Gakuen College

Principal Investigator

Furuta Munenori  中村学園大学, 栄養科学部, 准教授 (00343731)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywordsバクテリオファージ / カンピロバクター制御 / カンピロバクター コリ / Campylobacter coli / Campylobacter制御 / カンピロバクター / 食中毒菌制御
Outline of Final Research Achievements

This study investigated the use of Campylobacter lytic phages to control C. jejuni and C. coli in chicken meat. Several phages with a broad lytic spectrum against C. coli were isolated from chicken liver and pork. Of these, phages PHCcc33-3 and PHCcc142-6 reduced C. coli counts on chicken skin by 1~2 orders of magnitude during vacuum-packed storage at 4°C. A mixed solution of phage PHCcc33-3, phage PHCcc142-6, and C. jejuni lytic phage PHC 10 was able to reduce by one orders of magnitude the numbers of C. jejuni and C. coli on chicken skin during vacuum-packed storage at 4°C.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究成果の学術的意義や社会的意義は、ファージを利用する実用的なカンピロバクター非加熱制御法の構築につながることである。制御材として利用するファージは、国内に汚染しているC. jejuniおよびC. coliに対して有効なファージでなければならないため、国内の食品などからファージを分離して使用する必要がある。国産鶏肉のC. jejuniおよびC. coliの汚染率を下げることができれば、わが国のカンピロバクター食中毒のリスクの低減に貢献できる。

Report

(7 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2023 2019

All Presentation (3 results)

  • [Presentation] 粉末緑茶溶液の抗菌効果2023

    • Author(s)
      古田宗宜、吉元あや美
    • Organizer
      第44回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 各種細菌における茶類の抗菌効果2023

    • Author(s)
      吉元あや美、古田宗宜
    • Organizer
      一般社団法人日本食品保蔵科学会第73回(沖縄)大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 市販鶏肉類からのCampylobacter coli特異的溶菌ファージの分離2019

    • Author(s)
      古田 宗宜、本城 賢一、宮本 敬久
    • Organizer
      第40回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2025-01-30  

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