Project/Area Number |
18K02249
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Nakamura Gakuen College |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | バクテリオファージ / カンピロバクター制御 / カンピロバクター コリ / Campylobacter coli / Campylobacter制御 / カンピロバクター / 食中毒菌制御 |
Outline of Final Research Achievements |
This study investigated the use of Campylobacter lytic phages to control C. jejuni and C. coli in chicken meat. Several phages with a broad lytic spectrum against C. coli were isolated from chicken liver and pork. Of these, phages PHCcc33-3 and PHCcc142-6 reduced C. coli counts on chicken skin by 1~2 orders of magnitude during vacuum-packed storage at 4°C. A mixed solution of phage PHCcc33-3, phage PHCcc142-6, and C. jejuni lytic phage PHC 10 was able to reduce by one orders of magnitude the numbers of C. jejuni and C. coli on chicken skin during vacuum-packed storage at 4°C.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究成果の学術的意義や社会的意義は、ファージを利用する実用的なカンピロバクター非加熱制御法の構築につながることである。制御材として利用するファージは、国内に汚染しているC. jejuniおよびC. coliに対して有効なファージでなければならないため、国内の食品などからファージを分離して使用する必要がある。国産鶏肉のC. jejuniおよびC. coliの汚染率を下げることができれば、わが国のカンピロバクター食中毒のリスクの低減に貢献できる。
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